Nechajme hnev odísť pomocou dychových cvičení

Nechajme hnev odísť pomocou dychových cvičení Nechajme hnev odísť pomocou dychových cvičení

Počas náročných dní, ktoré prežívame, je hnev úplne prirodzenou emóciou. Máme málo sociálnych kontaktov, sme izolovaní doma, pandémia nás pripravila o blízkosť priateľov a rodiny. Sme vystresovaní a vyčerpaní, nemáme veľa príležitostí na zábavu a aktívny oddych. Cítime sa frustrovaní, pretože sme sa museli vzdať spôsobu života, na ktorý sme boli zvyknutí a ktorý nám prinášal uspokojenie a radosť. Sme mrzutí, že počúvame odvšadiaľ zlé správy. Môžeme sa hnevať na situáciu okolo nás, na opatrenia, ktoré nás obmedzujú.

Ak sme počas pandémie navyše niekoho blízkeho stratili, hnev nás môže úplne premôcť. Môžeme mať pocit, že svet je nespravodlivý a cítiť bezmocní. Môžeme sa hnevať, že sme kvôli kovidu prišli o blízkeho, ktorý mohol žiť, a nemôžeme s tým nič urobiť. V tomto období, keď aj ostatní ľudia sú v ťažkej situácii, môžeme byť rozhorčení, že nás nevedia vypočuť. Môže sa nám zdať, že naša vnútorná bolesť ich nezaujíma a ovláda nás pocit krivdy. Môžeme sa uzavrieť vo svojej frustrácii a hneve. Môžeme tiež nasmerovať hnev do svojho vnútra a potrestať sami seba pocitom, že si nezaslúžime dobrý život.

Hnev ...
- znižuje našu tolerantnosť
- ovplyvňuje rodinný život
- môžeme mať bolesti hlavy a problémy s trávením
- môže nám stúpnuť krvný tlak
- spôsobuje stuhnutie svalov a nespavosť
- je spojený s impulzívnym správaním

Hneváme sa vtedy, keď máme pocit, že niekto alebo niečo násilne mení našu vôľu. Keď nemôžeme zmeniť veci, ktoré nás ovplyvňujú, keď sa cítime manipulovaní a máme pocit krivdy. Zároveň máme pocit, že si nezaslúžime, čo sa s nami deje alebo „čo s nami iní robia.“ Stále myslíme, analyzujeme a hnev začína narastať. Hnev znamená agresívnu energiu vo vnútri; súvisí to s pocitom nespravodlivosti.
Hnev ovplyvňuje naše telo, našu krv, svaly, bunky. Hnev špeciálne ovplyvňuje našu pečeň. Spôsobuje vysoký krvný tlak, nepokoj a bolesť v častiach nášho tela.

Čo môžeme urobiť, aby sme uvoľnili svoj hnev?

Popis cvičenia na uvoľnenie hnevu
Spojíme palec a ukazovák v „mudre“ - teda do tvaru O. Nadýchneme sa nosom a začneme v krku vydávať zvuk podobný „bzučaniu včely“, pričom budeme držať ústa zavreté. Zvuk nemusí byť hlasný, ale pokúsime sa ho vydávať dlho.
Pri vytváraní zvuku môžeme použiť práve svoju vnútornú agresívnu energiu, ktorá ide von z nášho tela. Nechali sme hnev ísť.

Trvanie: od 5 do 15 minút.

Priaznivé účinky dýchacieho cvičenia:
Náš hnev sa uvoľňuje; odchádza, cítime pokoj a vnútorný pokoj.

Iván Gómez  García
Iván Gómez García 11.2.2021