Keď už nikdy nebudeme spolu na Vianoce

Keď už nikdy nebudeme spolu na Vianoce Keď už nikdy nebudeme spolu na Vianoce

Pre ľudí po strate blízkeho prinášame 10 tipov ako prežiť sviatky.

Bolesť po strate blízkeho sa vracia celý život. Výročia a sviatky ako napríklad Vianoce sú často okamihy naplnené aj bolestnými spomienkami. Pre mnohých sú Vianočné sviatky dni veľkej bolesti z odlúčenia. Smútok zo straty partnera, rodiča či dieťaťa sa nedá definitívne prekonať, ale skúsenosti mnohých dávajú nádej, že je možné dospieť aj radostnejšiemu prežívaniu Vianoc. Pokúste sa o túto nádej bojovať.  Prinášame Vám 10 tipov, ktoré Vám môžu v tomto boji pomôcť.

1. Buďte k sebe úprimní
Neklaďte na seba veľké nároky, ktoré prinášajú sklamanie a pocity zlyhania. Nemusíte byť šťastný a veselý. Nemusíte byť k okoliu len príjemný. Doma nemusí byť všetko dokonalé. Spravte to najlepšie, čo je vo Vašich silách. Je to dosť.

2. Urobte si plán
Naplánujte si, ako chcete výročie alebo sviatok stráviť. Rozprávajte o tom v rodine. Pomôže Vám to uvedomiť  si, čo nechcete. 

3. Nebuďte fixovaní na to „čo sa má“
Ak je obvyklý spôsob slávenia Vianoc pre Vás veľmi bolestný, skúste ho pozmeniť. Vytvoriť si novú tradíciu. Neexistuje správny a nesprávny spôsob. Nájdite si taký, ktorý Vám a Vašim blízkym najviac vyhovuje. Jednou z možností je napríklad stráviť Vianoce mimo domu s priateľmi alebo osamote. Ak ste doma, môžete večerať v inej izbe, použiť  iný servis, príbor a pod. 

4. Vianočné priania 
Ak na to nemáte silu, nemusíte ľuďom posielať Vianočné priania. Prípadne požiadajte priateľa či známeho, aby to urobil za Vás. 

5. Duchovné služby
Sväté omše, služby božie, stretnutia duchovných spoločenstiev a pod. môžete vyhľadať na inom mieste, v inú hodinu než bolo zvykom.  

6. Nebojte sa požiadať o pomoc
Príbuzní alebo priatelia Vám radi pomôžu, ak budú vedieť ako. Poproste ich napríklad o pomoc pri upratovaní domu alebo bytu, pri nákupoch, pri pečení, pri výzdobe vianočného stromčeka a pod.  

7. Pozvite návštevu
Ak poznáte niekoho, kto je sám, možno ho takéto pozvanie na Vianoce poteší.

8. Zorganizujte stretnutie
Na počesť osoby, ktorú ste stratili môžete zorganizovať stretnutie. Pozvite Vám blízkych ľudí. Podeľte sa o svoje spomienky. Povedzte druhým, čo Vám Vaše dieťa alebo partner do života zanechal. Dajte im vedieť, že Váš blízky žije vo Vás naďalej a že na neho nikdy nezabudnete. Poproste ich, aby všetci zapálili na jeho počesť malú sviečku alebo vypustili balón. 

9. Urobte niečo, čo považujete za dôležité
Daruje peniaze charitatívnej organizácii, kúpte si knihu o smútení, napečte koláč, navštívte osobu, ktorá žije sama. Zorganizujte rodinný výlet na miesto, kam ste spolu všetci chodievali. Nemusíte o tom nikomu hovoriť, môže to byť tajomstvo medzi Vami a Vašim blízkym, ktorého ste stratili.

10. Doprajte si odpočinok.
Prajeme Vám, aby ste na ako na Vianoce, tak po celý rok zažívali viac života a menej bolesti. 

Váš Plamienok.
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 14.12.2023