CHVÍĽA TICHA. Ako pomôcť smútiacemu priateľovi (IV)

CHVÍĽA TICHA. Ako pomôcť smútiacemu priateľovi (IV) CHVÍĽA TICHA. Ako pomôcť smútiacemu priateľovi (IV)
Tento článok sme pre Vás pripravili ako súčasť projektu „Ako pomôcť smútiacemu priateľovi“.  Nechajte sa inšpirovať článkami s originálnymi ilustráciami Daniely Olejníkovej, praktickými odporúčaniami našich terapeutov a rozhovormi v našich podcastoch.
 
Komunikovať so smútiacim priateľom môžeme aj bez slov, v tichu. Ticho vytvára priestor, v ktorom sa môžeme počúvať. Ticho môže byť liečivé.

Priateľ, ktorý smúti, potrebuje byť aj v tichu. Tieto okamihy môžu byť pre nás niekedy nepríjemné. Našou výzvou je preto hľadať a spoluvytvárať momenty tvorivého ticha, počas ktorého sa bolesť zo straty postupne mení na lásku.
 
NEVYHÝBAJME SA TICHU V BLÍZKOSTI PRIATEĽA, KTORÝ SMÚTI. 

Tichá chvíľa so smútiacim priateľom môže mať mnoho podôb.

Ticho, ktoré súdi. Naša myseľ posudzuje a hodnotí nášho priateľa.
Nepríjemné ticho. Cítime, že by sme mali niečo povedať, ale nevieme čo.
Bolestné ticho. Cítime strach a nevôľu k tejto situácii.
Tvorivé ticho. Naša myseľ je pokojná, sme v hlbokom spojení s naším priateľom a svojím vnútorným mierom.


Tráviť čas s naším smútiacim priateľom počas tvorivého ticha prináša výhody a inšpiráciu aj do nášho života. Môžeme si vyskúšať nové veci v živote, naše vzťahy sa môžu prehĺbiť, môžeme si lepšie uvedomiť naše priority a zmysel života.

Ak sa chcete dozvedieť a zamyslieť viac, vypočujte si náš podcast o tichu a prečítajte si knihu od španielskeho autora PABLA d´ORS Biography of Silence: An Essay on Meditation.

 
Ak je článok pre Vás inšpiratívny, ZDIEĽAJTE ho prosím na sociálnych sieťach. Možno tak pomôžete práve Vy tomu, kto takúto pomoc hľadá a potrebuje. Ďakujeme.

Iván Gómez  García
Iván Gómez García 1.4.2020