Bezplatný letný terapeutický tábor Plamienka sa blíži: Prihláste deti a tínedžerov, ktorí stratili blízkeho

Bezplatný letný terapeutický tábor Plamienka sa blíži: Prihláste deti a tínedžerov, ktorí stratili blízkeho Bezplatný letný terapeutický tábor Plamienka sa blíži: Prihláste deti a tínedžerov, ktorí stratili blízkeho

S blížiacimi sa letnými prázdninami sa rodičia zamýšľajú, kam dajú dieťa do letného tábora. Plamienok každý rok v lete organizuje týždenný terapeutický tábor pre deti a adolescentov od 7 do 18 rokov, ktorí stratili blízkeho. Tábor je pre deti vždy bezplatný, financujeme ho zo sponzorských darov. Aj pre rodičov je to možnosť si vtedy oddýchnuť, načerpať nové sily a venovať niekoľko dní sebe samým.  Dieťa môžete prihlásiť vyplnením online prihlášky do 31. mája 2024.
 
Prečo prihlásiť dieťa, ktoré stratilo rodiča či súrodenca, do letného terapeutického tábora? Strata blízkej osoby je ťažká situácia pre celú rodinu. Deti smútia rovnako ako dospelí, ale nemusia to dať vždy najavo. Niekedy nevedia ako, niekedy nechcú. Často sa potom cítia samé, nepochopené a ešte viac sa uzatvárajú do seba. Potrebujú láskyplnú prítomnosť nás dospelých, aby mohli smútiť a zároveň sa rozvíjať.
 
Aj pre nás dospelých býva náročné po strate manžela, manželky, partnera, partnerky, dieťaťa či inej blízkej osoby, pracovať, starať sa o domácnosť, byť dieťaťu oporou, vnímať jeho potreby a zároveň si nájsť aj čas pre seba, aby sme si oddýchli, uvedomovali si a zdieľali aj našu vnútornú bolesť.
 
Deti často vyjadrujú smútok skrz telo a zmeny správania. Po strate sa môžu prejaviť problémy so spánkom, deti môžu byť častejšie choré, sťažovať sa na bolesti hlavy, bruška a podobne. V škole môžu byť unavené a nepozorné, horšie sa učia. Môžu sa uzatvárať a odmietať kontakt s kamarátmi, spolužiakmi alebo naopak sú podráždené, častejšie vstupujú do konfliktov s okolím. Tínedžeri po strate sa často spočiatku tvária, že sú v poriadku, akoby sa nič nestalo. Postupom času môžu vyhľadávať rizikové aktivity – piť, fajčiť, vstupovať do intímnych vzťahov. Alebo sa uzatvárať vo svojej izbe pri počítači či telefóne a odmietať kontakt s okolím.

Čo o tábore povedali rodičia detí a tínedžerov, ktoré sa ho zúčastnili?
Prečítajte si, ako iní rodičia  hodnotili prežívanie a správanie svojho dieťaťa po návrate z tábora. Viac ako 80% rodičov po skončení tábora nám povedalo, že ich deti sú pokojnejšie, veselšie, otvorenejšie a vyrovnanejšie.
 
Doprajte svojmu dieťaťu pocit, že v tejto situácii nie je samo a že sú aj iné deti, ktoré prežívajú veľmi podobné pocity. Mojim chlapcom pomohlo zistenie, že nie sú sami, ktorí niekoho stratili, vidím u nich veľký posun. Tábor je naozaj skvelý, toľko zážitkov a príhod čo porozprávali - super bolo o nich postarané, prostredie parádne a keď potom uvidíte fotky z tábora a na nich všetkých vysmiatych -  budete vedieť, že ste sa rozhodli výborne, že ste svoje dieťa do tohto tábora prihlásili.
Adela, mama Filipa a Kamila
 
Pokiaľ vidíte, že Vaše dieťa sa po smrti blízkej osoby uzatvára, je smutnejšie, alebo je úzkostlivé, bojí sa viac ako je primerané, treba ho sem prihlásiť. Pomôže mu to otvoriť sa a vnesie mu to viac radosti do života. Zmena u mojej Karin je očividná, je otvorenejšia a veselšia, má v sebe menej strachu a úzkosti. Je uvoľnenejšia a bezprostrednejšia. Spomína na mnoho krásnych zážitkov, ktoré tam prežila.
Lenka, mama Karin
 
V našom prípade pomohol už aj samotný fakt, že Paľko bol týždeň bezo mňa, pretože od manželovej smrti mal v podvedomí strach o všetkých blízkych a neustále vyžadoval moje ubezpečenia, že sa mi nič nestane keď nie sme spolu. Som veľmi pyšná na to, že zvládol týždeň mimo domu bez rodiny. Prvé slová, keď ma uvidel v deň ukončenia pobytu boli: "Ja tu chcem ešte ostať." Celou cestou domov mi rozprával všetky zážitky a uisťoval sa, či bude môcť od septembra chodiť aj na skupinovú terapiu. Bol taký plný šťastia, energie, zážitkov, nadviazal nové priateľstvá, ... môj syn žiaril šťastím. Postrehla som aj pozitívne zmeny v správaní: komunikuje menej konfliktne, snaží sa byť chápavejší, nápomocnejší, čo si, vzhľadom na prichádzajúce obdobie puberty, veľmi cením. Hľadám správne slová, snáď vystihnem čo by som chcela vyjadriť, ak napíšem, že PLAMIENOK ho "pozitívne POSILNIL do života".
Soňa, Paľkova mama
 
Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom a terapeutom, Klaudia nám neustále rozpráva zážitky z tábora a spomína toľko mien kamarátov.... Viem, že ešte máme pred sebou dlhú cestu, kým celú túto situáciu po strate nášho Adamka úplne spracujeme a pôjdeme naplno ďalej, ale aj vďaka Vám je to určite jednoduchšie.
Lucia, mama Klaudie
 
Čo deťom v tábore pomáha?
Predovšetkým nové priateľstvá a spoločné zážitky.  Pohyb a krása prírody, ako aj starostlivo pripravené terapeutické stretnutia.
Veľmi dôležité pre deti po strate blízkeho je stretnúť rovesníkov s podobnou skúsenosťou - teda takých, ktorí, rovnako ako oni, niekoho stratili.  V tábore zvyčajne cítia vďaka tomu silnú spolupatričnosť s ostatnými. Zažijú pocit porozumenia a prijatia, ktorý nemôžu zdieľať so spolužiakmi či kamarátmi, ktorí nikoho blízkeho nestratili, hoci majú spolu dobré vzťahy. Blízkosť a pochopenie povzbudzujú chuť k radosti, zvedavosti, k záujmu o život. Domov sa z minulých táborov vrátili veselšie, otvorenejšie, uvoľnenejšie.


Ako tábor ponúknuť tínedžerom?
Tínedžeri po strate rodiča či súrodenca často nechcú, aby ich rodičia prihlásili do terapeutického tábora. Práve im však môže pobyt v tábore veľmi pomôcť. Sú totiž vo veku, kedy je pre nich veľmi dôležité prijatie skupiny kamarátov a ich názor je pre nich v tomto veku zvyčajne dôležitejší než názor rodičov.  Často neskôr po tábore hovoria o pocite uľahčenia a radosti, že „konečne“ stretli rovesníkov, ktorí im rozumejú, čelia podobným problémom a  chápu ich pocity po strate blízkeho.
 
Skúste možno vášmu synovi či dcére ukázať video z tábora s rozprávaním Natálie, ktorá stratila brata.

V bezpečnom prostredí tábora dostanú deti priestor pri rôznych terapeutických aktivitách otvoriť sa smútku, aj pekným spomienkam.
 
Kto a ako tábor organizuje?
Tábor organizujú od roku 2009 naši aj zahraniční odborníci a terapeuti. Všetci majú dlhoročné skúsenosti s prácou s deťmi a mladými dospievajúcimi po strate blízkej osoby. Pomáhajú im aj vyškolení dobrovoľníci. Ich počet je určený tak, aby bol jeden dospelý na štyri deti. 
 
Deti aj tínedžeri sú zaradení do vekovo podobných skupiniek, ktoré majú oddelený program, od najmenších až po takmer dospelých, takže sa nemusia obávať,  že v tábore nebude nikto v ich veku. Snažíme sa im pripraviť zmysluplný, pestrý a zábavný program, ale aj denné terapeutické workshopy.
 
Vaše dieťa môžete do tábora prihlásiť vyplnením online prihlášky do 31. mája 2024. Po jej vyplnení Vás bude kontaktovať koordinátor z Plamienka a dohodne si s Vami osobný pohovor.
 
Tešíme sa na všetky deti a tínedžerov. Učia nás dospelých, ako žiť, radovať sa a smútiť zároveň.
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 12.4.2024
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky