Zmiernime strach dýchaním

Zmiernime strach dýchaním Zmiernime strach dýchaním

Dychové cvičenie: Zakryjeme si palce ostatnými štyrmi prstami a zavrieme dlane. Hlboko sa nadýchneme nosom a zároveň stláčame palce štyrmi prstami. Zadržíme vzduch v hrudníku tak dlho, ako zvládneme. (cca 10 alebo 15 sekúnd). Počas výdychu uvoľníme zovretie prstov na oboch rukách.  

Trvanie: 10 minút

Príjemné cvičenie prajeme!

V tomto období všetci viac či menej  pociťujeme strach. Bojíme sa o svoje zdravie, o svojich blízkych a priateľov. Strach pociťujeme odmalička a je prirodzený, nemal by nás však ochromovať a brániť nám žiť. Ponúkame vám dychové cvičenie na zmiernenie strachu. Keď sa nám podarí strach oslabiť, zväčší sa naša dôvera v život.

Po strate blízkeho cítime strach. Zvyčajne je najintenzívnejší počas prvých týždňov po strate. Sme plní nepokoja, zo všetkých síl sa snažíme ho zvládnuť a získať opäť kontrolu na svojím životom. Táto potreba ovládnuť situáciu, ktorú vnímame ako nebezpečnú, nás vyčerpáva a niekedy dokonca aj paralyzuje. Keď vnímame, že náš život je v nebezpečenstve, prebúdza sa v nás inštinkt prežitia. Neistota a zmeny počas COVID epidémie, ktoré zažívame od marca 2020, prispievajú k dlhodobému zvýšeniu intenzity nášho strachu.

Strach je prirodzený, zažívame ho hneď po narodení, keď opúšťame ochranu a bezpečie materinského lona, aby sme vstúpili do neznámeho, chladného a hlučného sveta. Chráni nás pred nebezpečenstvom a zvyšuje šancu na prežitie. Dlhodobý strach však ovplyvňuje náš život a mení nás.

… Robí z nás rodičov, ktorí príliš ochraňujú svoje deti.

… Zhoršuje kvalitu nášho spánku, prináša nespavosť, nočné mory a zlé sny

… Vytvára bloky, spôsobuje kŕče a bolesti svalov

….Prináša nepokoj a zmätok, keď potrebujeme urobiť dôležité rozhodnutia.

Strach zostáva v našej mysli. Blokuje náš vnútorný pokoj. Keď máme strach, neustále sa cítime neistí. Nie sme si istí naším myslením ani emóciami, nie sme spokojní a sami so sebou sa cítime nesvoji.

Strach v našom živote môže mať rôzne príčiny:

Bojíme sa, že zlyháme. Keď sa neustále snažíme usporiadať si život a pokúšame sa to so všetkou silou a koncentráciou, zlyhávame ... a skúšame znova a znova, lenže opäť a opäť zlyhávame. Potom máme vo svojom vnútri strach, neistotu.

Strácame dôveru a bojíme sa nových výziev. Tento pocit strachu a neistoty ťažko znášame, pretože nemáme dôveru vo svoje ja. Z tohto dôvodu sa cítime vnútorne smutní, nepríjemní, nešťastní a nepokojní. Keď nás pozvú k novej spolupráci, cítime sa ovládaní. Bojíme sa nových výziev, nových vzťahov, chýba nám pocit istoty a dôvery.

Ovplyvňuje nás naša povaha. Intenzita a vnímanie neistoty a strachu môžu byť u každého človeka iné. Niekto je vnútorne silnejší a odolnejší, niekto veľmi citlivý a menej stabilný a jeho prežívanie strachu je intenzívnejšie. To, akí sme „od prírody“, nás ovplyvňuje.

Strach v období epidémie COVID
Epidémia COVID-19 prináša so sebou ohrozenie nášho života a životov našich blízkych. Podnecuje intenzívne prežívanie strachu zo smrti, pretože môžeme zomrieť my alebo naši blízki. Môžeme stratiť to najcennejšie čo máme – život.

Čeliť dlhodobému strachu zo smrti a zároveň byť dlhodobo izolovaní je náročná a vyčerpávajúca výzva. Strach, negativita, zmätok…sa stali dlhodobo súčasťou nášho života.  Sme unavení, pochybujeme, popierame, hneváme sa, kritizujeme, obviňujeme. Strácame flexibilitu, trpezlivosť, súcit. Ťažšie vnímame svet a potreby druhých ľudí a sústreďujeme sa prevažne na tie naše. Strach zatienil náš vnútorný mier. Hľadajme cesty ako sa k nemu vracať, aspoň na chvíľu. Hľadajme podporu, ktorá je dostupná. Skúsme aj to, čo sme zatiaľ nikdy nevyskúšali. V rámci projektu Ako zmierniť stres dýchaním vám ponúkame päť inštruktážnych videí - dychových cvičení na zmiernenie pocitov, ktoré v tých dňoch mnohí z nás prežívame: Strach, Smútok, Hnev, Vina a Láska. Možno prinesú chvíle úľavy aj vám.

Dýchaním dokážeme zmierniť pocity strachu

Keď začneme cvičiť, zadržiavať vzduch s kyslíkom v hrudníku a súčasne stláčať palce prstami, naša energia sa začne aktivovať. Ak budeme tento cvik pravidelne opakovať počas niekoľkých týždňov, zvýši sa naša dôvera a energia, strach a neistota bude klesať. Strach a dôvera nezostávajú v našom tele na rovnakej úrovni. Ak jeden pocit rastie, druhý sa zmenšuje.

Prečítajte si viac o projekte „Ako zmierniť stres dýchaním"

Iván Gómez García
Iván Gómez García 8.1.2021