Hľadanie nového vzťahu po strate partnera/ky

Hľadanie nového vzťahu po strate partnera/ky Hľadanie nového vzťahu po strate partnera/ky

Ak stratíme milovaného človeka, smútime a cítime sa osamelí. Myšlienky na nový vzťah, prvé stretnutia, či sympatie k niekomu, kto vstupuje do nášho života, môžu vzbudzovať rôzne vnútorné otázky, pochybnosti či dokonca pocity viny. Prečítajte si naše tipy, ktoré vám môžu pomôcť.  
 
V Plamienku bezplatne pomáhame deťom a tínedžerom po strate blízkej osoby a ich rodičom. Staňte sa naším darcom a pomôžete im prejsť náročnou cestou s podporou a pomocou našich odborníkov. Darovať môžete tu. Ďakujeme.
 
KEDY JE TEN SPRÁVNY ČAS NA NADVIAZANIE NOVÉHO VZŤAHU?     
Najprv prestaneme smútiť, a až potom sa zamilujeme? Takto to nefunguje, smútiť za milovaným človekom budeme po celý zvyšok nášho života. To nemôžeme zmeniť. Môžeme však začať budovať nový vzťah pomaly. Doprajte si dostatok priestoru a času, kombinujte chvíle strávené s novým partnerom a osamote. Rozvíjajte aj ďalšie priateľstvá, nielen nový partnerský vzťah. Ak ste otvorení stretnutiam s novými ľuďmi a cítite sa s nimi dobre, ste otvorený/á aj novému vzťahu. Prijmite aj svoj smútok. Môže prichádzať aj v období, keď sa otvárame novému vzťahu.   
 
AK SA ZNOVU ZAMILUJEM, ZRÁDZAM LÁSKU ČLOVEKA, KTORÉHO SOM STRATIL/A? 
Cítite sa vinný/á, pretože túžite po novom vzťahu? Pocit viny nenapraví chyby, ktoré ste urobili v bývalom vzťahu, a nie je ani prejavom lásky voči človeku, ktorého ste stratili. Človeka, ktorého sme stratili, budeme milovať navždy. To však neznamená, že by sme nemohli milovať aj niekoho ďalšieho. Ak neustále cítite vinu, vyhľadajte profesionálnu psychologickú pomoc. Tento pocit vám môže komplikovať nadviazanie a budovanie nového vzťahu. Nezdráhajte sa užívať si radosť a pocit šťastia z nového vzťahu. Tešiť sa zo života znamená, že si vážime lásku tých, ktorých sme stratili.   
 
AK SI NIEKOHO NÁJDEM, BUDEM MENEJ TRPIEŤ A SMÚTIŤ 
Nový partner je nový spoločník na ceste životom, nie záchranca. V období zamilovania, ktoré je prechodné, nadobúdame pocit, že blízkosť nového partnera, partnerky “odstráni” našu bolesť. Zvyčajne sa však bolesť a smútok vrátia, keď sa život dostane do “bežných koľají.”  
 
UŽ NIKDY NEBUDEM MAŤ TAKÉHO DOBRÉHO PARTNERA/KU, AKO SOM MAL/A 
Idealizovanie bývalého partnera/ky a porovnávanie s novým partnerom/kou komplikuje život a  bráni rozvíjaniu vzťahu. Každý človek je jedinečný. Ak neporovnávame, sme zvyčajne slobodnejší a spokojnejší. Láska a všetko dobré, čo ste dostali od partnera/ky, ktorého/ktorú ste stratili, je večná. Je vo vás a môžete ju dávať ďalej. Ak by ste si aj nikoho nenašli, život bez partnera nie je tragédia. Aj osamote  môžeme žiť naplno.  
 
AKÝ DOPAD BUDE MAŤ MOJ NOVÝ VZŤAH NA MOJE DETI?  
Aj deti smútia. Skôr, než s nimi budete hovoriť o novom partnerovi/ke, mali by ste si byť istí, že ide o dlhodobý vzťah. Dajte deťom čas, aby mohli pomaly rozvíjať vzťah s vaším novým partnerom. Buďte pripravení na odmietnutie, nechajte ich vyjadriť, čo cítia. Hovorte s nimi najprv osamote. Ubezpečte deti, že nový partner nemá nahradiť ich otca/mamu. Neporovnávajte ich. Vysvetlite im, že môžeme milovať v živote viacero ľudí. Skúste dať deťom slobodu vyjadriť svoje pocity a zároveň im ukázať hranice, hoci je to umenie. Dieťa sa nemusí chcieť stretávať s vaším novým partnerom hneď po tom, čo mu oznámite, že ste vstúpili do nového vzťahu. Zároveň by vám však nemalo dlhodobo prikazovať, ako budete žiť. Ak máte pochybnosti, vyhľadajte psychológa a skúste s ním rozobrať túto situáciu podrobnejšie.  
 
MOJE DETI POTREBUJÚ AJ OTCA/ MATKU, NEMÔŽEM SA O NE STARAŤ SÁM/A 
Deti potrebujú v prvom rade milujúceho rodiča. Ak ste zahltení povinnosťami, poproste priateľov, rodinu či kolegov, aby vám pomohli. Ak sa otvoríte pomoci, budete mať viac času aj energie budovať svoj život, možno po čase aj s novou láskou po svojom boku 
 
MOJE DIEŤA MA POŽIADALO, ABY SOM SI NAŠIEL/A NOVÝ VZŤAH 
Zamyslite sa, prečo dieťa za Vami s týmto návrhom prišlo. Cíti sa osamotené a túži po blízkosti? Túži, aby o neho bolo postarané ako „kedysi“? Chcelo by Vás vidieť znovu šťastného/šťastnú? Povedzte mu, že možno raz príde čas, keď spoznáte niekoho, koho budete milovať, a  kto možno raz bude súčasťou vašej rodiny. Nesľubujte, že sa to stane, ani nevyslovujte, že žiadneho partnera už nechcete. Porozprávajte sa, kto z priateľov, či členov rodiny je dieťaťu blízky, koho má rado a kto vám môže pomôcť, keď to budete potrebovať. Slzy a plač pri takýchto rozhovoroch dieťaťu ani vám neublížia, ak cítite, že dokážete dieťa vnímať a byť navzájom v kontakte.  
 
ČO NA MÔJ NOVÝ VZŤAH POVEDIA MOJI RODIČIA, PRIATELIA A BLÍZKI? 
Počúvajte ľudí, ktorých milujete a dôverujete im. Rozmýšľajte v tichu a počúvajte svoj vnútorný hlas. Berte to ako podnet na preskúmanie svojich pocitov. Neponáhľajte sa a nerobte unáhlené, život meniace rozhodnutia. Nebojte sa rizika, život prináša riziká. Zamyslite sa nad svojou vnútornou motiváciou ísť do vzťahu. Nový partner nemôže vyplniť prázdnotu po strate milovaného človeka, a nie je to ani jeho úlohou.  


Plamienok ponúka rodičom detí, ktoré stratili blízkeho, bezplatné konzultácie s psychológom ako aj individuálne a skupinové terapie pre deti aj dospelých. Môžu sa na nás obrátiť kedykoľvek, krátko po úmrtí, ale aj neskôr. Počas konzultácie spolu hľadáme ako dieťaťu pomôcť doma aj v škole. Rozprávame sa spolu aj o tom, čo si všímať, aby sme včas zachytili, že dieťa potrebuje odbornú pomoc psychológa.

Staňte sa naším darcom a pomôžte smútiacim deťom prejsť ich náročnú cestu s podporou a pomocou našich odborníkov.
Ďakujeme.



Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 24.10.2023