Ako povedať dieťaťu po strate rodiča o novom partnerovi?

Ako povedať dieťaťu po strate rodiča o novom partnerovi? Ako povedať dieťaťu po strate rodiča o novom partnerovi?

Keď si po strate partnera nájdeme nového, často sa bojíme, ako bude naše dieťa reagovať. Prijme ho/ju? Ako sa bude vyvíjať ich vzájomný vzťah? Bude môj vzťah s ním dobrý aj pre moje dieťa? Ako mu o ňom povedať? Neexistuje žiadny recept. V tomto článku by sme vám chceli ponúknuť pár myšlienok, ktoré vám môžu pomôcť nájsť vlastnú cestu. 

V Plamienku bezplatne pomáhame deťom a tínedžerom po strate blízkej osoby a ich rodičom. Staňte sa naším darcom a pomôžete im prejsť náročnou cestou s podporou a pomocou našich odborníkov. Darovať môžete tu. Ďakujeme.

Rozvíjajte nový partnerský vzťah najprv bez svojho dieťaťa a neponáhľajte sa. Napredujte pomaly. Až neskôr, keď už máte pocit, že by ste chceli byť s dotyčným človekom v dlhodobom vzťahu, zapojte aj dieťa.
 
Zamilovanie a vzrušenie zo známosti s novým partnerom nemusí nevyhnutne znamenať, že pôjde o dlhodobý vzťah. Chce to čas, aby ste sa spoznali dostatočne dobre  a následne sa rozhodli vytvoriť pevný zväzok a novú rodinu.  Ak by dieťa nadviazalo s Vaším novým partnerom vzťah a potom by ste sa s ním rozišli, utrpelo by ďalšiu stratu.
 
AKO S DIEŤAŤOM HOVORIŤ, AK NIKDY V MINULOSTI NESTRETLO VÁŠHO PARTNERA?

Nepoužívajte slovo "kamarát", ak ste sa už rozhodli byť s dotyčným človekom v dlhodobom vzťahu.

“Občas sa stretávam s niekým, koho mám veľmi rád(rada). Bol(a) by som rád,(rada) keby si ju/ho poznal/a. Rada by som ju(ho) pozval/a, aby si s nami dal/a zmrzlinu. (akákoľvek aktivita, ktorú má dieťa rado) a môžete sa stretnúť."  

Ak sa dieťa nechce s touto osobou stretnúť, počkajte niekoľko dní. Nevyvíjajte tlak, malo by ho spoznať za priaznivých okolností -  tak, ako chcete. Týmto spôsobom bude dieťa vnímať, že vám záleží na tom, ako sa cíti. Porozprávajte sa s ním, prečo nechce poznať nových ľudí vo vašom spoločnom živote. Ak dieťa stále odmieta a nechce povedať prečo, môžete sa mu skúsiť prihovoriť:

“Možno sa bojíš, že ujo Janko príde žiť s nami a nebude rovnaký, ako keď s nami žil tvoj ocko. Ujo Janko nie je Tvoj nový ocko, pretože ocka máme všetci v živote len jedného. Budúci týždeň sa to nestane. Ale chcela by som v budúcnosti žiť s niekým, kto nás bude ľúbiť. Láska, ktorú cítime k nášmu ockovi, nezmizne. To, že ľúbim niekoho nového, neznamená, že som prestala ľúbiť tvojho otca."

AKO S DIEŤAŤOM HOVORIŤ, AK DIEŤA UŽ DÁVNEJŠIE POZNÁ VÁŠHO NOVÉHO PARNERA

Deti intuitívne cítia, že cítite príťažlivosť k niekomu z jeho okolia, koho už stretáva. Mnohokrát vedia viac, ako si myslíme. Je dôležité, aby ste dieťaťu povedali, že sa vám táto osoba páči a čo pre vás znamená.

“Možno vidíš, že sa mi páči náš sused Peter. Mám ho rada. Možno sa bojíš, že príde bývať k nám a nebude rovnaký, ako keď s nami žil tvoj ocko. Budúci týždeň sa to nestane. Chcela by som v budúcnosti žiť s niekým, kto nás bude ľúbiť. Láska, ktorú cítime k nášmu ockovi, nezmizne. To, že ľúbim niekoho nového, neznamená, že som prestala ľúbiť tvojho otca.“

NEHOVORTE DIEŤAŤU, AKÝ DOBRÝ ČLOVEK JE VÁŠ NOVÝ PARTNER.
Nechajte dieťa, aby si časom urobilo svoj vlastný názor.

ODMIETNUTIE, PROTICHODNÉ POCITY A ODPOR DIEŤATA SÚ BEŽNÉ.
Buďte srdeční a trpezliví, ale dajte dieťaťu hranice, hoci to môže byť únavné a nepríjemné. Urobte krátke spoločné stretnutia, pomaly predlžujte spoločné aktivity.
 
NESNAŽTE SA KUPOVAŤ SI SVOJE DIEŤA DARČEKMI A PENIAZMI
Ak sa vaše dieťa nechce stretnúť s dotyčnou osobou alebo s ňou zdieľať nejakú aktivitu, nesľubujte mu "ďalšie výhody", aby ste ho presvedčili, aby zmenil názor – hračky, peniaze atď.
 
“Som tu, chcem ťa podporovať a počúvať, budeš pre mňa vždy dôležitý/á. Ja sa však chcem sama/sám srdcom rozhodnúť, s kým chcem byť vo vzťahu. Nemusíš ho /ju mať rád/a. Dúfam, že jedného dňa budeš kvôli tomu menej nahnevaný/á a rozrušený/á.“
 
BUĎTE KONKRÉTNI
“Občas  s ním idem na kávu alebo do kina a rozprávam sa s ním.“
“Budúci víkend pôjdeme spolu na výlet.“
“Zatiaľ budeme takto žiť a spoznávať sa.“  
“Nie je to tvoj nový otec.“
 
Keď sa rozhodnete žiť spolu, porozprávajte sa následne so svojím dieťaťom.  
 
BUĎTE DÔSLEDNÍ VO SVOJICH ROZHODNUTIACH. 
Keď sa rozhodnete dlhodobo žiť spolu so svojím novým partnerom, povedzte to svojmu dieťaťu a nemeňte názor.
 
Život je umenie a tajomstvo. Prijatie nového partnera môže byť pre vaše dieťa výzvou. Každé dieťa má svoju vlastnú cestu. Milujte ho a podporujte, sprevádzajte svoje dieťa na jeho ceste s čestnosťou, vrúcnosťou, trpezlivosťou a hranicami. 


Plamienok ponúka rodičom detí, ktoré stratili blízkeho, bezplatné konzultácie s psychológom ako aj individuálne a skupinové terapie pre deti aj dospelých. Môžu sa na nás obrátiť kedykoľvek, krátko po úmrtí, ale aj neskôr. Počas konzultácie spolu hľadáme ako dieťaťu pomôcť doma aj v škole. Rozprávame sa spolu aj o tom, čo si všímať, aby sme včas zachytili, že dieťa potrebuje odbornú pomoc psychológa.

Staňte sa naším darcom a pomôžte smútiacim deťom prejsť ich náročnú cestu s podporou a pomocou našich odborníkov.
Ďakujeme.

Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 26.10.2023
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky