5 tipov, kde nabrať silu v ťažkom období

5 tipov, kde nabrať silu v ťažkom období 5 tipov, kde nabrať silu v ťažkom období

Ak sme prežili stratu alebo viacero strát v krátkom čase, je ťažké zbierať silu do ďalších dní a snažiť sa „v daždi tancovať medzi kvapkami“. Nemusí to byť len strata blízkeho, ale aj náročné obdobie v zamestnaní, v partnerskom vzťahu či v rodine. Čo nám vtedy môže pomôcť, aby sme si dokázali na chvíľu vydýchnuť? Ako prežívať aj počas ťažkého obdobia aspoň malé okamihy pokoja a radosti, ktoré nám pomôžu ísť ďalej?
 
1. Obklopte sa krásou

Možno máte doma obľúbený kútik, kde sa cítite dobre s vankúšom a knihou. Možno sa radi dívate na obraz na stene, ktorý ste si kedysi vybrali. Alebo milujete pohľad na kvety vo váze, či na „váš“ kvitnúci krík či strom v záhrade, ktorý obdivujete počas roka. Vyhľadávajte chvíle, keď môžete vidieť niečo krásne. Vonkajší súlad sa prenesie aj do vášho vnútra a môže vám priniesť aj vnútorný pocit harmónie a úľavu.

2. Pohlaďte zvieratko

Váš pes či mačka nie sú len zvieratá, ale aj vaši priatelia. Ich radosť, keď prichádzate, teplo ich tela, hebkosť ich srsti či kožucha, je liečivé. Pri dotyku sa vyplavujú endorfíny. Nie nadarmo sa hovorí, že psy či mačky si k nám líhajú a túlia sa práve vtedy, keď nám je ťažko. Zvieratám môžeme povedať aj slová, ktoré možno nedokážeme povedať ľuďom, a hoci neodpovedia, môže nám byť ľahšie.

3. Hľadajte príbehy s dobrým koncom

Filmy, knihy, pozitívne správy... Udalosti, ktoré sa dejú okolo nás, či už vo svete fantázie, alebo aj v skutočnosti, a ktoré dopadnú dobre, nám môžu priniesť nádej a pocit, že „svet je v poriadku“ a že aj naša situácia sa časom zlepší.

4. Rozprávajte sa s priateľmi

Ak ste typ človeka, ktorému pomáha hovoriť s niekým blízkym o svojom prežívaní, urobte to. Zdôverte sa priateľovi, rozprávajte o tom, čo cítite. Spoločný smiech, ale i mlčanie vám pomôže zažiť pocit úľavy. Z takéhoto
rozhovoru si odnášate pocit pochopenia a prijatia, ktoré vám priateľ ponúka. Nebojte sa požiadať o pomoc a prijmite ju, ak vám ju ponúka.

5. Starajte sa o svoje telo

Dobré jedlo, hygiena, mejkap – to, ako vyzeráme a aký pocit máme zo svojho tela, vplýva aj na na to, ako sa cítime. Postarajte sa o svoj zovňajšok a doprajte si to, čo vám predtým robilo radosť a prinášalo uvoľnenie-napríklad masáž. Môže vám to pomôcť prežiť náročné obdobie bez telesnej choroby. Podstatný je oddych, no aj pohyb- fyzická sila a dobrá kondícia sú dôležitým predpokladom zvládania náročných situácií. Vyberajte si však miernejšie, nenáročné formy pohybu, ktoré vás príliš neunavia. Pohyb vonku v prírode, napríklad prechádzka, vám môže zlepšiť náladu, ale pôsobí aj meditatívne a pomáha aj utriediť si myšlienky
 
Ak smútok a ťažoba pretrvávajú dlhodobo, aj napriek vášmu úsiliu, vyhľadajte odbornú pomoc.
 
Plamienok poskytuje bezplatnú psychologickú pomoc deťom, ktoré stratili blízkeho (link na centrum smutkovej terapie) a ich rodinám. Darujte nám aj tento rok 2 % z daní, aby aj tieto deti mohli po strate rodiča či súrodenca žiť kvalitnejšie. Ďakujeme.
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 24.3.2023