10 láskavých spôsobov, ako môžete pomôcť deťom a rodinám spolu s Plamienkom

10 láskavých spôsobov, ako môžete pomôcť deťom a rodinám spolu s Plamienkom 10 láskavých spôsobov, ako môžete pomôcť deťom a rodinám spolu s Plamienkom

Plamienok je nezisková organizácia, ktorá poskytuje bezplatnú detskú domácu paliatívnu starostlivosť dlhodobo vážne chorým deťom a ich rodinám. V Centre smútkovej terapie poskytuje tiež bezplatnú terapeutickú pomoc deťom a rodičom, ktorí stratili blízkeho. Deťom aj rodinám pomáhame bezplatne vďaka pomoci ľudí, ktorí nám dôverujú. Pridajte sa aj Vy a pomôžeme spolu. Ponúkame Vám desať láskavých spôsobov, ako to môžete urobiť.

Čo pomôže Plamienku pomáhať deťom a rodinám ?

1.Staňte sa našim pravidelným darcom a my budeme môcť viac pozornosti venovať starostlivosti o deti.

Pravidelná, hoci aj malá, každomesačná finančná podpora nám dáva možnosť deťom doma bezplatne pomáhať. Pomôže nám to zabezpečiť potrebné prístrojové vybavenie, lieky, náklady na benzín a telefóny a odbornú starostlivosť, ktorú ťažko choré a smútiace deti potrebujú.

2. Ak stretnete rodinu, v ktorej dieťa stratilo blízku osobu, povedzte im o nás

Cesta k pomoci v Plamienku nie je pre rodičov detí vždy jednoduchá. Často im pomôžu práve priatelia a známi, ktorí rodine v náročnej situácii s chorým či smútiacim dieťaťom o nás povedia. Prečítajte si, ako sa o nás dozvedela aj Soňa, Paľkova mama, ktorej zomrel manžel.

3. Ak stretnete rodinu, ktorá sa stará o dlhodobo vážne choré dieťa, povedzte mu o možnosti bezplatnej konzultácie s lekárom Plamienka

S liečbou dlhodobo ťažko chorých detí v domácom prostredí máme 20 ročné skúsenosti a vieme sa pozrieť spolu na potreby a možnosti liečby ich dieťaťa zo širšej perspektívy. O konzultáciu je možné požiadať vyplnením online formulára.

4. Pošlite nám informáciu, ak nájdete zaujímavú publikáciu či knihu, článok, film či vzdelávaciu akciu týkajúcu sa detskej paliatívnej starostlivosti, straty dieťaťa či straty blízkeho v detstve.

Materiály s touto tematikou sa objavujú v médiách aj v umeleckej tvorbe pomerne zriedka. Ak taký nájdete, zdieľajte ho prosím s nami cez sociálne siete. Aj pre naše rodiny to môže byť zdroj inšpirácie a pomoci.

5. Zdieľajte v roku 2023 naše štvrtkové videá a posty

Vždy vo štvrtok uverejňujeme na našom Facebooku, Instagrame, YouTube kanáli a webovej stránke krátke vzdelávacie videá. Prinášame v nich dôležité témy, ktoré rodičom vážne chorých detí môžu pomôcť a ktoré môžu byť zaujímavé a podnetné aj pre širšiu verejnosť. Ak budete tieto videá zdieľať, je väčšia šanca, že sa dostanú k tým, ktorí ich potrebujú.

6. Príďte nás navštíviť 1 deň v mesiaci

Z osobných stretnutí často vzniknú výborné nápady a dobrá spolupráca. Chcete vedieť, ako Plamienok funguje? Máte nápady či podnety, o ktorých by ste chceli s nami debatovať? Ponúkame vám možnosť navštíviť nás. Kontaktujte nás na info@plamienok.sk a dohodneme spolu termín osobného stretnutia.

7. Pomôžte nám s údržbou priestorov – opravy vodovodu, svetiel, vŕtanie a pripevnenie nábytku

Ste manuálne zručný a máte občas voľnú hodinu či dve? V priestoroch Plamienka sa občas vyskytnú drobné remeselnícke práce, ktoré treba urobiť. Ak by sme sa mohli vtedy obrátiť na zručných dobrovoľníkov, veľmi by nám to pomohlo s údržbou priestorov, kde fungujeme a pracujeme.

8. Pomôžte nám s občerstvením na terapeutické stretnutia, vzdelávacie aktivity

Máte firmu v oblasti gastronómie a vedeli by ste nám príležitostne ponúknuť jednoduché občerstvenie? Pri terapeutických stretnutiach smútiacich rodičov či detí a tiež pri vzdelávacích aktivitách pre našich dobrovoľníkov sa vždy snažíme zabezpečiť aspoň niekoľko koláčikov alebo chlebíčkov a dať im najavo, že nám na nich záleží. Ak by ste nám v tom chceli pomôcť, veľmi by nás to potešilo.

9. Zapíšte sa do zoznamu dobrovoľníkov, ktorých môžeme osloviť, keď to potrebujeme (napríklad pomoc na počas charitatívneho behu Ultralanovka)

Niektoré akcie Plamienka sú organizačne náročnejšie a potrebujeme vtedy každú pomocnú ruku. Vyplňte online formulár a staňte sa naším dobrovoľníkom. Radi Vás zapíšeme do zoznamu dobrovoľníkov, ktorých by sme vtedy mohli osloviť, výrazne by nám to uľahčilo v nárazových návaloch administratívnej práce pred takýmito udalosťami.

Absolvujte vzdelávací kurz s názvom Ako komunikovať s deťmi a dospelými v náročných chvíľach, staňte sa klinickým dobrovoľníkom Plamienka a pomáhajte spolu s nami deťom a rodinám po strate blízkeho. Ako a kde? Napr. na stretnutiach smútiacich rodín či počas skupinových terapeutických stretnutí pre a deti, adolescentov aj dospelých alebo v letnom terapeutickom tábore pre deti po strete blízkeho. Už teraz sa môžete online prihlásiť na kurz v roku 2024.

10. Ak sa odborne venujete práci s tímom, urobte pre nás akciu, kde si naši lekári, sestry a kolegovia oddýchnu a zabavia sa.

Práca, ktorú robíme, je psychicky i fyzicky náročná. Občas nám veľmi dobre padne stráviť spoločný čas a oddýchnuť si. Ak nám chcete pomôcť takúto akciu pre nás zorganizovať, pomôže nám to načerpať nové sily a byť dlhodobo naplno pripravení pomáhať deťom a rodinám.

 

Aj my radi ponúkneme...

Na ľuďoch, ktorí žijú v tejto spoločnosti, nám veľmi záleží. Premýšľame, čo by mohlo byť pre vás inšpirujúce. Čo aktuálne inšpiruje nás pravidelne uverejňujeme na našom Facebooku, Instagrame a YT kanáli. V našich knihách, článkoch, podcastoch a vzdelávacích kurzoch sa vám snažíme ponúknuť, čo nás deti a rodiny naučili.

Prajeme vám pokojný, láskyplný a naplnený rok 2023.

Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 20.1.2023
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky