Terapeutický tábor Paľkovi po strate otca pomohol menej sa báť o mamu

Terapeutický tábor Paľkovi po strate otca pomohol menej sa báť o mamu Terapeutický tábor Paľkovi po strate otca pomohol menej sa báť o mamu

Sonin manžel zomrel v roku 2019 na rakovinu kože. Pol roka po jeho smrti sa Soňa stretla na oslave susediných narodenín so ženou, ktorá vedela o ich situácii a pýtala sa, ako ju zvládajú. Povedala jej o možnosti psychologickej pomoci v Plamienku pre jej vtedy 10-ročného syna Paľka. „Nevedela som, že Plamienok pomáha aj deťom a rodinám po strate blízkeho. Myslela som, že je to iba detský domáci hospic. Emailom som sa Plamienku ozvala a pozvali nás na vstupné stretnutie. Pamätám si, že bolo veľmi milé a príjemné. Takto začala naša cesta s Plamienkom," spomína si Soňa.

Stretnutie sa uskutočnilo v júni . „Prvá pomoc, ktorú nám v tom čase Plamienok vedel pre Paľka poskytnúť, bol detský terapeutický tábor, ktorý mal byť už o pár týždňov. Paľka som tam prihlásila, hoci nie je veľmi naklonený novým veciam a zvyčajne ho treba ho nejako posmeliť.  Dopadlo to však veľmi zaujímavo," usmieva sa Soňa pri tejto spomienke.
Vystúpili sme z auta na parkovisku a Paľko ma začal prosiť, aby som ho v tábore nenechávala. Strávili sme na tom parkovisku asi dve hodiny. Psychológovia a dobrovoľníci tam boli s nami, všetci sme sa ho snažili presvedčiť. On bol však ako malé dieťa, ktoré sa chytí mamy za sukňu a nechce pustiť. Úplne sa zasekol. Povedala som si, že ak naša cesta má ísť s Plamienkom, nemôžem ho tam nechať. Ak by v tábore totiž vtedy zostal nasilu, myslím si, že by som ho na ďalšiu pomoc nepresvedčila," tvrdí Soňa a dodáva: „Za normálnych okolností by som to neurobila. Nechala by som ho tam aj s kufrom, otočila sa odišla. Vzhľadom na to, že to však bolo pol roka po manželovej smrti, chápala som ho. V tom čase bol veľmi úzkostný a veľmi sa o mňa bál. Dokázal mi telefonovať aj šesť, sedemkrát denne  a uisťoval sa : Mami, už si prišla do práce?  Mami, už si doma? Nič ti nie je? Jeho strach o mňa bol vtedy obrovský, nechcel ma opustiť ani na pár dní a ja som mu to nemohla urobiť."

Po prázdninách Paľko začal v Plamienku navštevovať terapeutickú skupinu, aby sa zoznámil s psychológmi i deťmi. „Ten nasledujúci rok to už išlo ako po masle a tábor si naozaj užil. Dni v tábore i následné sedenia v terapeutických skupinách mu veľmi pomohli. Otec mu veľmi chýbal a stále chýba a často ho spomína. Ešte stále sa o mňa bojí, no jeho strach sa postupne zmenšuje. Už mi nevolá viackrát za deň, stačí mu, keď sme v kontakte jedenkrát počas dňa. Paľko má sestru, ktorá má viac ako 20 rokov. Keď ide von s kamarátmi a je viac ako desať hodín, berie do ruky mobil a pýta sa - Táni, kedy prídeš? Ktokoľvek môže byť u nás na návšteve, Paľko každému povie - keď prídete domov, zavolajte nám," rozpráva Soňa. „Úzkosť cíti stále, možno sa nestratí do konca života. No dokáže s ňou žiť. Vidím na ňom, že je smelší, šťastnejší a usmievavejší. Našiel si v tábore i v skupinách kamarátov a kamarátky, s ktorými si volá," hovorí Paľkova mama. A s úsmevom dodáva: „Myslím si, že teraz by do terapeutického letného tábora chcel ísť tak veľmi, že by zatajil, aj keby ho zub bolel."


Tábor je pre všetky deti ZADARMO. Väčšinu nákladov hradíme z príspevkov našich darcov. Ak by ste sa chceli stať jedným z nich, založili sme na tento účel zbierku. Dar 30 Eur pokryje náklady pre jedno dieťa na jeden deň. Zapojte sa do našej zbierky sa stanete sa jedným zo spoluorganizátorov letného tábora. Možno tak umožníte smútiacim deťom zvládnuť stratu ľahšie a otvoriť sa radosti.

Viac o zbierke:
https://www.plamienok.sk/online-zbierky/jeden-den-v-tabore-je-pre-smutiace-deti-na-nezaplatenie-stoji-30-eur-140

ĎAKUJEME.

Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 14.6.2021
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky