Životný cyklus v prírode na jeseň končí. Smútime aj my (2. časť)

Životný cyklus v prírode na jeseň končí. Smútime aj my (2. časť) Životný cyklus v prírode na jeseň končí. Smútime aj my (2. časť)
Príroda je naša veľká učiteľka. Počas jedného roka sa v nej udeje toľko zmien ako v našom živote od narodenia až po jeho koniec. Je jeseň, životný cyklus končí, aby na jar znovu začal. Máme aj my možnosť vrátiť sa k všetkému, čo v našom živote skončilo či končí. Máme možnosť dotknúť sa smútku v našej duši.  
 
Príjmite od nás pár myšlienok a tipov, ako sa smútku v duši dotknúť tak, aby nás posunul k životu, aby nás nezničil a aby sme nezatrpkli. Veríme, že aspoň niektoré z nich vám pomôžu na Vašej ceste.
 
Krátky výlet môže priniesť úľavu, smútok sa po návrate ale vráti. Môžete si uvedomiť, že ste schopní sa uvoľniť a dotknúť sa záblesku radosti.
 
Necíťte sa vinní, že ste schopní prežívať radosť. Je to známka uzdravovania. Na dieťa alebo partnera nezabúdame, ale učíme sa s nimi žiť iným spôsobom.
 
Urýchlené otehotnenie a pôrod ďalšieho dieťaťa je rizikom pre celú rodinu. Novonarodené dieťa vyžaduje nielen od matky, ale aj od celej rodiny veľa pozornosti a energie. Veľmi citlivo vníma vnútorné rozpoloženie okolia. Smútiaci človek prežíva bolesť, vnútorná nepohoda sa na malé dieťa prenáša. To, čo malé deti prežívajú v prvých mesiacoch a rokoch života, významne ovplyvňuje celý ich život. Starostlivosť o novorodenca a kojenca je náročná a sťažuje prežívanie bolesti a vyrovnávanie sa so stratou dieťaťa. Riziko predĺženého a komplikovaného smútenia sa zvyšuje.
 
Urýchlené nadviazanie nového partnerského vzťahu zvyčajne neprináša dlhodobú úľavu. Blízkosť nového partnera môže krátkodobo zmierniť našu bolesť, po čase sa ale jej intenzita vráti. Budovanie nového vzťahu vyžaduje veľa energie, ktorú v prvých mesiacoch po strate spotrebovávame najmä na zvládanie návalov smútku a bolesti a hľadanie nového života. Nadviazane stabilného a trvalého vzťahu v tomto období je ťažké.
 
Zaujímajte sa o články, knihy, prednášky a semináre o smútení. Pomôžu Vám uvedomiť si čo cítite a  prežívate a  dozviete sa, čo môže v  procese smútenia pomôcť. Môžete na nich stretnúť ľudí, ktorí tiež smútia.
 
Vytvorte si rituál, ktorý Vám bude pripomínať bolestný okamih straty. Napíšte báseň alebo poviedku a čítajte ju nahlas na mieste, ktoré je pre Vás dôležité (napr. v izbe dieťaťa, v spálni, na mieste, kam ste s ním často chodievali, na cintoríne a pod.) Napíšte pre svojho blízkeho vlastnú modlitbu. Zapaľujte sviečku, zasaďte strom ako symbol, že Vaše dieťa alebo partner žije vo Vás aj naďalej.
 
Bojujte o nádej, že sa raz budete cítiť lepšie. Príde čas, keď sa ráno budete tešiť, že prichádza nový deň a že žijete. Zvládnem to sám? Nie je dobré ani potrebné, aby ste smútenie zvládli sami. Každý z nás je zraniteľný a potrebuje z času na čas pomoc. Najmä pri vyrovnávaní sa s bolesťou po strate vlastného dieťaťa.
 
Ponúknite pomoc druhému, ktorý smúti. Takáto pomoc môže byť zdrojom životného zmyslu a  naplnenia. Len ten, kto stratil vlastné dieťa či životného partnera dokáže plne pochopiť hĺbku bolesti. Dokáže väčšinou aj dobre vycítiť ako podať pomocnú ruku. Pomáhať druhým znamená vydávať energiu. Ak sa rozhodnete pomáhať, ponúkajte pomoc až v čase, keď túto energiu máte.

Napíšte svoj príbeh a to, čo Vám po strate blízkeho pomohlo do našej Fb skupiny: Ako prekonať smútok:tipy a inšpirácie

Ak píšete svoj blog, pošlite nám ho, alebo ho zverejnite aj na našej Fb skupine. Ďakujeme.  

MUDr. Veronika Jandová
MUDr. Veronika Jandová 20.10.2019