Stratili sme blízkeho: 7 výziev a životných zmien

Stratili sme blízkeho: 7 výziev a životných zmien Stratili sme blízkeho: 7 výziev a životných zmien

„V škole za lekciou nasleduje skúška. V živote nás skúška naučí lekciu.“
Malcolm

Strata blízkeho, najmä životného partnera či dieťaťa, je skúškou života. Nemáme nad ňou kontrolu, ani nad výzvami, ktoré nám prináša. Ale môžeme ovplyvniť mnohé z toho, ako na túto skúšku zareagujeme. Ako ju prežijeme, ako sa k nej postavíme a akou cestou sa vydáme zásadne určuje nás život ďalej. Môžeme zostať dlhodobo ponorení v smútku a paralyzovaní ťažobou straty alebo sa môžeme rozhodnúť hľadať cestu smerom k radosti.

Rodiny, ktoré doma navštevujeme či stretávame v Centre smútkovej terapie PLAMIENOK n.o., nás inšpirujú. Ukazujú nám ako hľadať cestu k radosti a ponúkajú nám životné múdrosti a odkazy:

    1. Žime svoj život naplno, pretože sa môže zmeniť v zlomku sekundy.
      Venujme svoj čas tým, na ktorých nám záleží a ktorých máme radi. Ak sa nám nepodarilo naplniť svoj sen, nečakajme. Počet zajtrajškov nie je nekonečný. V dnešnej dobe žijeme rýchlo a odkladaním môžeme „pravý čas“ stratiť. Naplňme čas a dnešok tak, aby spomienky naň nás hriali na duši.
    2. Rodina a priatelia sú darom Života
      Ľudia, ktorými sa obklopíme, sú pokladom nášho života. Sú dôležitejší ako peniaze, moc, sláva či pracovné ambície. Keď je nám ťažko, sú to práve oni, ktorí stoja pri nás. Peniaze a moc sa dajú rýchlo získať aj stratiť. A keď ich stratíme, môžeme ich získať znovu. Ak raz stratíme ľudí, ktorí nás milujú, nevrátia sa.
    3. Smútenie je proces. Neponáhľajme sa.
      Smútok po strate blízkeho nikdy nekončí. Vracia sa, ale bolesť časom netrvá tak dlho ako na začiatku a nie je tak paralyzujúca. Vždy budú dni, keď sa nám nebude chcieť vstať z postele. Zostaňme v nej na chvíľu, ale neskrývajme sa v nej pred svetom. Smútenie je cesta, ktorá sa nedá obísť. Nebojujme a nebráňme sa nej, časom objavíme aj radostné a veselé spomienky.
    4. Rozhodnime sa napriek strate a bolesti hľadať radosť a nádej.
      Nedokážeme ovplyvniť to, čo sa nám v živote stalo. Ale vo väčšine prípadov dokážeme ovplyvniť to, ako sa k životu postavíme. Vyberme si život a radosť a vydajme sa na cestu. Posun na ceste nám dodá silu a odvahu. Ak cítime, že nevládzeme, vyhľadajme pomoc. Rozhodnutie vyhľadať pomoc musíme urobiť sami. Ostatné môžeme hľadať s podporou a pomocou druhých. Radi nám ju ponúknu. Niekedy cesta smerom k životu a radosti znamená vykročiť z komfortu do neznáma. Zatelefonovať, prísť do Centra smútkovej terapie, prekonať neistotu, úzkosť a strach a dôverovať, že ľudia o nás stoja a pomoc je možná.
    5. Zmysel života je kľúčom k naplneniu
      Zmysel života prináša nádej, pokoj a premieňa bolesť zo straty na pocit naplnenia. Strata dieťaťa či partnera často znamená, že stratíme aj zmysel života. Hľadajme ho znovu, nevzdávajme sa. Príde čas, keď budeme vidieť smer, kam sa chceme vydať. Postupne si stanovme ciele, ktoré chceme dosiahnuť. Oceňme sa a oslávme spolu s tými, ktorých máme radi, keď sa nám veci podaria. Naplnenie príde, keď veríme v to, čo robíme a keď to, čo robíme nám prináša radosť.
    6. Nie sme to, čo sa nám stalo v minulosti, ale tými, ktorí z nej vyšli.
      To, čo sa stalo, je lekciou života. Nenechajme, aby bolesť z minulosti ovládla náš život v súčasnosti. Bude sa vracať, ale nemusí nás ovládať. Zamerajme sa na to, čo máme a nie na to, čo nemáme. Strata blízkeho je strata fyzického kontaktu, ale vždy nám zostane vzťah a láska, ktorá je večná.
    7. Neutekajme pred výzvami, ktoré život prináša.
      Život je tajomná cesta plná krásy aj bolesti. Pády, smútok a nepohoda sú jej súčasťou kdekoľvek budeme. Nepopierajme ich, ale nestavajme ich na prvé miesto. Výzvy znovu ich prekonávať nás budú nasledovať vždy. Sú to skúšky, ktoré nás učia lekcie Života.

MUDr. Mária Jasenková, riaditeľka PLAMIENOK n.o.

V našom Centre smútkovej terapie ponúkame pomoc deťom a rodinám po strate blízkej osoby. Pomáhajte spolu s nami. Podporte nás. Ďakujeme.

MUDr. Mária  Jasenková
MUDr. Mária Jasenková 25.1.2019