S Plamienkom sme počas epidémie COVID-19 ďalej doma. Spolu.

S Plamienkom sme počas epidémie COVID-19 ďalej doma. Spolu. S Plamienkom sme počas epidémie COVID-19 ďalej doma. Spolu.
Tomáško je inteligentný chlapec so živými, zvedavými očami, ktorý miluje počítačové hry. Jeho izba v bratislavskom byte je jeho svetom. Nie iba v tomto čase, keď mnoho detí musí byť zavretých doma,  ale zostáva v nej väčšinu jeho života.  Tomáško má spinálnu muskulárnu atrofiu. Pred niekoľkými mesiacmi navyše utrpel pri nešťastnom páde s vozíkom pri ceste do nemocnice niekoľko zlomenín a museli mu urobiť tracheostómiu.

Vtedy sa Tomáškova rodina skontaktovala s Plamienkom.  "Priniesli nám zdravotnícky materiál,  no najmä mnoho radosti. Tomáško sa dostal do dočasnej domácej starostlivosti Plamienka pred Vianocami a pri návšteve dostal od nich ako vianočný darček krásnu mikinu s motívom jeho obľúbenej hry," hovorí Tomášova mama Eva. Rozprávame sa len cez videohovor, aby sme v čase šírenia koronavírusu kvôli článku zbytočne neohrozili Tomáškov život.  "Už predtým bolo pre nás náročné vychádzať z domu s vozíkom a na cestu do nemocnice sme museli objednávať špeciálny taxík. Vďaka Plamienku mohol Tomáš absolvovať viaceré potrebné vyšetrenia doma, bez namáhavého presúvania sa, lekári Plamienka prišli za ním domov," hovorí Eva. Izoláciu, ktorú teraz zažíva väčšina Slovenska, dôverne poznajú. "Aj preto bolo pre nás vždy sviatkom, keď nás navštívili pracovníci Plamienka. Mohli sme sa porozprávať, zahrali sa s Tomášom, vždy sme boli po ich návšteve veselší a nabrali sme nové sily, "hovorí Eva.

Plamienok prijíma aj chronicky choré deti  na prechodnú dobu 3 až 6 mesiacov, najmä vtedy, ak sa ich zdravotný  stav zhorší.  Tieto deti často chodia do nemocnice, doma potrebujú prístroje a náročné ošetrovanie. Vďaka pomoci lekárov a zdravotných sestier Plamienka sa dajú skoro zachytiť infekcie alebo iné zdravotné ťažkosti. Rodičia sa naučia, čo si  treba na dieťati všímať pri prvých príznakoch. Včasná domáca liečba zaberá a nemusia ísť preto pri zhoršení stavu do nemocnice.  Vyriešiť sa takto  dá aj výmena kanyly, rehabilitácia či zážitkový program. Plamienok rodinu dieťaťa podporí,  naučia sa potrebné veci a keď sa dieťa stabilizuje, prepustia ho, aby mohli pomôcť aj ďalším. Rodiny detí  vedia, že ich opäť príjmu, ak by sa ich stav zhoršil.

Plamienok aj v období epidémie COVID-19 pokračuje v domácej starostlivosti o ťažko, nevyliečiteľne  choré deti, ktoré potrebujú pomoc. Pravidelne „navštevujú“ rodiny cez videohovor. „Upravujeme deťom liečbu, rozprávame sa so všetkými, hráme sa na diaľku,“ hovorí o aktuálnom fungovaní Plamienka riaditeľka Mária Jasenková.  

Aj vďaka Plamienku môžu deti zostať doma, v bezpečí, pri svojej rodine.

Darcovstvo obohacuje všetkých. Darujte aj Vy nevyliečiteľne chorým deťom blízkosť a pomoc doma.
Darujte Plamienku 2% z daní. Ďakujeme.


Tomáško s mamou a dr. Biri.


 

 

 

Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 23.3.2020