Prihláste deti do bezplatného terapeutického tábora v Plamienku

Prihláste deti do bezplatného terapeutického tábora v Plamienku Prihláste deti do bezplatného terapeutického tábora v Plamienku
Milí rodičia a starí rodičia.

Aj tento rok nezisková organizácia PLAMIENOK n.o organizuje bezplatný terapeutický tábor pre deti a mladých po strate blízkeho. Na chatu Lubetha v Ľubietovej pozývame dievčatá a chlapcov vo veku 7 až 18 rokov, ktorí stratili svojho súrodenca, rodiča alebo inú blízku osobu. 
Pýtate sa, prečo by ste mali dať vaše dieťa do terapeutického tábora Plamienka? Možno preto, že tam stretne deti s podobnou skúsenosťou. Zažije spolupatričnosť a prijatie a v bezpečnom prostredí dostane priestor otvoriť sa. No najmä si užije bezstarostnú zábavu plnú čistej radosti. Navyše si prinesie si kus tej radosti domov a podelí sa o ňu s vami. Z našej skúsenosti však vieme, že rodičia majú obavy poslať deti do nášho terapeutického tábora. Intuitívne ich chcú chrániť pred spomienkami na to, čo sa stalo. " Áno, mnohí ma odrádzali. Na čo ich tam budeš posielať? Budú sa v tej bolesti len utvrdzovať, dokola to rozoberať a nedostanú sa z toho. Vôbec to nebola pravda. Chlapcov nikto nesmeroval k tomu, že teraz  budú s nimi rozoberať ako sa cítia, lebo im zomrel ocko. Z Jakubka bolo cítiť nadšenie, po tábore si ho vybrali aj do divadelného súboru Plamienka.  Bol veľmi spokojný. A z Martina je veľmi ťažké ťahať nejaké informácie. On je ostrov, ktorý si ťažko k sebe pustí ľudí. Poznamenal len, že mal mokré tenisky, lebo behal po mokrej tráve. Ale takéto "frfľanie" je u neho vyjadrením spokojnosti. Pár dní tam pršalo a najväčšia zábava bola v oblečení sa hádzať sa do mlák. Martin je odfotený pod odkvapom. Je to krásna fotka. Šťastné, zašpinené, uvoľnené dieťa. Samozrejme, bola som zvedavá a opýtala som sa na to, čo sa stalo iným deťom, kto im zomrel. Chalani to vôbec netušili, deti to medzi sebou nerozoberali," hovorí mama dvoch chlapcov, ktorí tábor absolvovali. Jej slová dopĺňa aj detský psychológ Iván Gómez, ktorý sa táborov Plamienka pravidelne zúčastňuje ako terapeut. "Mnoho rodín nám potvrdzuje, že ich deti sú po návrate z tábora veselšie a živšie. Hovoria, že sú šťastné a chcú sa opäť o rok vrátiť. Pobyt v tábore je dobrý nielen pre ne, ale aj pre ich blízkych.  Aj oni majú čas pre seba, môžu si oddýchnuť, upevniť si vzájomný vzťah.  Pre mnohých je ťažké odlúčiť sa od detí, hoci len na týždeň. Ale môžem ich ubezpečiť, že deti sa u nás v tábore cítia naozaj dobre. A nielen preto, lebo sa naozaj veľa zabávame. Mnohé deti práve tam dokážu prvý raz hovoriť o svojom smútku. A aj to im pomáha cítiť sa lepšie. Ak je dieťa smutné zo straty rodiča či súrodenca a s jeho smútkom sa nepracuje, prejaví sa to neskôr, hoci aj po rokoch. Ak si však niekto predstavuje, že sa tam venujeme psychoterapii od rána do večera, nie je to tak. Je to najmä letný tábor plný zábavy a smiechu -  so starostlivo zvolenými aktivitami, ktoré deti posúvajú späť k životu."
 
Ak máte záujem prihlásiť Vaše dieťa, ktoré stratilo blízkeho, do terapeutického tábora V krajine zázrakov, urobte tak prosím do 18. júna.
Viac informácií nájdete tu alebo na https://www.plamienok.sk/pomoc-v-smuteni/letny-tabor 
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 13.5.2021