Postarajme sa o svoje telo, naša duša nám odpovie

Postarajme sa o svoje telo, naša duša nám odpovie Postarajme sa o svoje telo, naša duša nám odpovie
Keď stratíme blízku osobu alebo niečo, čo má pre nás veľkú hodnotu, často na svoju fyzickú stránku zabúdame. Načo by sme sa učesali, pekne obliekli, alebo ležali vo vani, keď naša duša trpí? Možno práve preto. Ak sa totiž postaráme o telo, môže sa nám poďakovať aj naša duša. Niekedy stačí iba chvíľa pre seba denne – a k tej chvíli môžeme smerovať svoju myseľ. Ak smútime, od tých okamihov, keď sa staráme o svoje telo, sa môže začať odvíjať pomalé celkové zlepšenie. Ak máme počas dňa málo času na seba, lebo sa o niekoho napríklad dlhodobo staráme, tieto chvíle nám pomôžu udržať si telesnú i psychickú silu. 
5 vecí, ktoré môžeme pre seba urobiť 

Obklopte sa vôňami 

Vône sú pre mozog veľmi príjemným vnemom a pôsobia pozitívne na psychiku. Vyberte si ľahké, jemné vône, ktoré sa vám páčia a používajte ich napríklad v telovom kréme, vo vlasovej vode alebo si zaobstarajte interiérovú vôňu. Niektoré vône tiež môžu zmierniť pocit úzkosti.   

Postarajte sa o svoj zovňajšok 

Nemusí platiť, že ak sa zle cítime, musíme zákonite aj zle vyzerať. Naopak, o svoj príjemný a upravený zovňajšok nemusíme prísť. Umyte a vyfúkajte si vlasy, oblečte si niečo, v čom sa cítite dobre, nechajte si upraviť nechty. Ak sa zvyknete maľovať, urobte si mejkap. Vnímajte svoj výzor v zrkadle, je to niečo, čo je Vaše. Ste to Vy.  

Dobre jedzte a pite 

Myslíte si, že nezáleží na tom, čím sa živíte? Je to presne naopak. Jedlo je tiež zdrojom príjemných vnemov a najmä výživy pre telo. Zamyslite sa nad tým, čo by ste si dali a venujte čas príprave. Vnímajte vôňu jedla a jeho chuť, jedzte pomaly a vychutnávajte si ho. Dajte si dezert alebo lahodnú kávu. Dovoľte si chvíľu byť v pokoji a vnímať iba to, že kŕmite svoje telo a aj dušu. 

Vnímajte okolitú krásu 

Príroda je liečivá. Pozerajte sa na kvety, skaly, potoky, na zelenú trávu, na ihličnaté i listnaté stromy. Skúste sa k nim pritisnúť, vnímajte nádheru, ktorá nás obklopuje.  Pustite si doma aspoň na chvíľu hudbu, ležte a vnímajte ju. 

Precíťte dotyk 

Objatie od priateľa, milovanie s partnerom ale aj bežná masáž či návšteva kaderníka - ľudský dotyk nám dodáva pocit bezpečia.  
Ak sa o seba starať nevládzete, je to pre vás prílišná námaha alebo sa váš duševný stav zhoršuje, vyhľadajte odbornú pomoc. Ísť k psychológovi či psychiatrovi je tiež prejavom láskavosti voči svojmu telu a duši. Pomôžu vám, aby ste sa časom cítili lepšie.  

V
našom Centre smútkovej terapie poskytujeme bezplatnú terapeutickú pomoc rodinám sdeťmi, ktoré stratili rodiča alebo súrodenca. Pomoc Plamienka pre deti arodiny bezplatná. Podporte nás apomôžte smútiacim deťom znovu objaviť farby života. Darujte Plamienku 2%, pomôžeme tak spolu. ĎAKUJEME 
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 3.2.2023