Plamienok detského života: spirituálna reflexia (úryvok)

Plamienok detského života: spirituálna reflexia (úryvok) Plamienok detského života: spirituálna reflexia (úryvok)

DÔVERA V ŽIVOT A SMRŤ

Život a Smrť spájajú tri spoločné charakteristiky: neistota,  nejasnosť a tajomstvo. V záverečnej etape života všetky tri zvyčajne vystupujú do popredia a vyvolávajú v nás strach a úzkosť. Mnohokrát naplno vnímame, že život (často ani jeho malú časť), nedokážeme kontrolovať. Vyhnúť sa pocitom  úzkosti a strachu alebo ich potlačiť, je takmer nemožné. Jedine dôvera v Život, resp. dôvera v Smrť nám otvorí cestu ako žiť naplno až do konca. Dôverovať Životu či dôverovať Smrti znamená cítiť sa bezpečne napriek neistote, nejasnosti a tajomstvu Života a Smrti. Ak skutočne Životu dôverujeme, nemáme potrebu ho kontrolovať.

Stretnutie - domáca návšteva zomierajúceho dieťaťa - prináša priestor, v ktorom môžeme prežívať našu hlbokú dôveru v Život a Smrť a zároveň ju zdieľať s dieťaťom a jeho rodinou. Je to výnimočný, nepredvídateľný, náročný, ale obohacujúci zážitok.  Ak skutočne dôverujeme Životu a Smrti, napriek utrpeniu dieťaťa a jeho rodiny sme schopní udržať si vnútornú integritu a nádej. Naša vnútorná dôvera pomáha dieťaťu a rodine nájsť a vnímať svoju vlastnú dôveru v Život a Smrť. Inými slovami, pomôcť zomierajúcemu dieťaťu a jeho rodine, dôverovať v Život a Smrť,  znamená ponúknuť mu seba samého tak, aby mohlo vnímať našu vlastnú dôveru.

Návšteva zomierajúceho dieťaťa nás konfrontuje s tajomstvami Života a Smrti. Prečo toto nevinné dieťa musí trpieť a zomrieť tak skoro? Ako je možné, že zomierajúce dieťa či adolescent je pokojný napriek úzkosti ostatných členov rodiny? Ako odpovedať dieťaťu, ktoré sa pýta, čo sa s ním stane po smrti? Čo povedať matke, ktorú v sne navštívil jej zosnulý syn a prosil ju, aby išla na preventívnu prehliadku k lekárovi, na ktorej jej lekár diagnostikoval prvé štádium zhubného ochorenia? Ak chceme zomierajúcemu dieťaťu naozaj pomôcť, potrebujeme nájsť naše vlastné odpovede na otázky dotýkajúce sa tajomstiev Života a Smrti. Stojí pred nami výzva vytvoriť či pretvoriť vlastnú spirituálnu perspektívu Života a Smrti, s ktorou nielen naša myseľ, ale najmä naša duša.  

Ak sa Vám úryvok páčil, objednajte si celú publikáciu na e-shope našej neziskovej organizácie.
MUDr. Mária  Jasenková
MUDr. Mária Jasenková 16.10.2019
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky