Oslavovala som s Nelkou narodeniny, veľa ich už nebude.

Oslavovala som s Nelkou narodeniny, veľa ich už nebude. Oslavovala som s Nelkou narodeniny, veľa ich už nebude.

Narodeniny? Oslava? Veľa ľudí dnes tento čas neslávi a intenzívne neprežíva. Ale oslava narodenín dieťaťa, ktoré je choré, naberá úplne iný rozmer. Najmä ak tušíme, že veľa narodenín v budúcnosti  už mať nebude.

Takúto oslavu som prežila s Nelkou aj ja. Staráme sa o ňu doma a ako zdravotná sestra detského domáceho hospicu Plamienok ju pravidelne navštevujem.  Pre mnohých to bol deň ako každý iný. Pre mňa, s blížiacou sa hodinou návštevy, bol už od rána plný očakávania. Tešila som sa a spolu  s kolegami pripravovala pre Nelku prekvapenia. Trochu som sa vrátila do mojich detských čias, keď napätie a nadšenie sa miešali s radosťou.

Na  návštevu sme išli štyria. Ja, lekári Danka a Ondrej a sociálna pracovníčka Nika. Nelka nemôže chodiť a dýcha za ňu prístroj. Keď sme prišli, rodičia boli na odchode, aby si oddýchli na  pár hodín mimo domova. Domáca starostlivosť je náročná. Som rada, že sa rozhodli využiť čas našej návštevy pre seba.  

Nelka netušila, čo všetko ju čaká. Zagratulovali sme jej a odovzdali ružovú šiltovku, na ktorej boli všetky rozprávkové princezné. Nelka bola nadšená a moje obavy, či sa naše prekvapenia budú páčiť, sa pomaly vytrácali. Ukázali sme jej, ako premiestniť uvarené vajíčko do fľašky tak, aby sa nepoškodilo. Druhým pokusom bola červená sopka, ktorá chrlila svoju lávu. Potom sme vyrobili veľké bubliny z bublifukového dela. Nelke sa všetky pokusy páčili, no zároveň sa nám vysmievala, že sa nevydarili tak, ako sme sľubovali. Vôbec nám to nevadilo. Po chvíli sa rozhodla, že každému z nás vymyslí masku, ktorú si namaľujeme na tvár. Ja som bola víla, doktor Ondrej pirát a Nelka bola motýľ. Neskôr sme navrhli, že jej zahráme na gitare a zaspievame rôzne pesničky. Pre rodičov sme spolu nacvičili pesničku od jej obľúbenej speváčky Kristíny.

Čas strávený s Nelkou bol čarovný. Boli sme spolu a nevyliečiteľná choroba sa akoby na chvíľu vytratila zo života. Nenechali sme, aby nás ovládla. Všetci sme sa zrazu stali deťmi a  radosť naplnila čas, ktorý sme zdieľali spolu. Nelkine svietiace oči ma znovu presvedčili o tom, že zážitky a spomienky, ktoré si sami vytvárame, majú obrovskú a nenahraditeľnú hodnotu. Oslavy života môžu byť fajn. Pozvime ľudí, ktorí sú nám blízki a prežime s nimi chvíle naplno!  

Od roku 2002 Plamienok vyplnil prianie byť a žiť doma 250 nevyliečiteľne chorým deťom. Všetky lieky a prístrojové vybavenie im bezplatne zapožičiavame, pravidelne ich doma navštevujeme a sme im bezplatne k dispozícii 24 hodín denne 365 dní v roku.

Staňte sa pravidelným darcom Plamienka. Pomôžeme spolu, aby život nevyliečiteľne chorých a smútiacich detí bol doma radostnejší.

Diana Rosivalová, zdravotná sestra.