Ošetrovať deti doma? Rodičia sa to vždy naučia!

Ošetrovať deti doma? Rodičia sa to vždy naučia! Ošetrovať deti doma? Rodičia sa to vždy naučia!

Pre mnohých ľudí je to nepredstaviteľné. 

Spomínam si,  ako som sa pred pár mesiacmi zamýšľala nad kvalitou ošetrovania detí doma.  Pre mňa ako sestru z intenzívneho oddelenia, plného noriem príkazov a zákazov, prísneho dodržiavania stanovených postupov a riešení, je len ťažko predstaviteľné vykonávať ošetrovanie v domácom prostredí v rovnakej kvalite ako v nemocnici. Dnes si to nepredstavujem. Túto prácu vykonávam.

Keď som začala pracovať v Plamienku, každým dňom a ďalšou návštevou som bola presvedčená, že je to možné...

Pamätám si dievčatko, ktoré sa kvôli ochoreniu nemohlo samo vycikať. Bolo nutné, aby mala pravidelne vyprázdnený močový mechúr ako zo zdravotného hľadiska, tak aj z hľadiska komfortu. Pre dieťatko môže byť plný močový mechúr bolestivý. Keďže to nedokázala sama, potrebovala  pomoc od iných. Vždy sa s rodičmi rozprávame, hľadáme odpovede na otázky a spoločné riešenia.

Priniesli sme pomôcky, ktoré budeme s rodičmi potrebovať, dezinfekčné prípravky, rukavice, podložky, hadičky, skúmavky... Spolu sme sa naučili, ako správne a kvalitne pomôžeme ich dieťatku vycikať sa, prípadne ako správne odoberieme vzorku moču na vyšetrenie.  Všetko sme si vysvetlili, stanovili sme si postup, ukázali si ako dodržiavať hygienu, ako držať hadičku, kedy priložiť skúmavku, ako výkon ukončiť. Rozprávali sme o zabezpečení potrebných žiadaniek k odobratému moču. Na začiatku bývajú obavy, a plno otázok. Či to zvládnu, ako to budú robiť... a nakoniec tú prácu rodičia odvádzajú veľmi dobre a kvalitne.

Stále viac vidím, koľko sily a odvahy v sebe rodičia majú. Dokážu urobiť a zabezpečiť mnoho vecí, na ktoré možno v minulosti ani nepomysleli a zároveň rovnako kvalitne ako ľudia, ktorí pracujú v danej oblasti.

Bc. Diana Rosivalová, zdravotná sestra v Plamienku.

Prečítajte si viac o starostlivosti Plamienka o nevyliečiteľne choré deti doma.

Pomáhajte spolu s nami nevyliečiteľne chorým deťom. Podporte nás. Ďakujeme.