Náš čas s Plamienkom bol krátky, no navždy sa zapísal do našich spoločných spomienok

Náš čas s Plamienkom bol krátky, no navždy sa zapísal do našich spoločných spomienok Náš čas s Plamienkom bol krátky, no navždy sa zapísal do našich spoločných spomienok

Rodina 17-ročnej  Laury sa dlho rozhodovala,  kedy a ako prijať paliatívnu starostlivosť neziskovej organizácie Plamienok. Vďaka darcom Plamienka mohli napokon spolu stráviť  niekoľko týždňov v teple domova namiesto nemocnice.  Spolu prežili intenzívnych 29 dní a tvrdia, že si ich zapamätajú navždy.

Laura bola niekoľko rokov onkologickou pacientkou. Keď jej rodine povedali na klinike detskej onkológie, že nádor sa nedá vyliečiť, rozhodli sa ísť domov - do domácej paliatívnej starostlivosti neziskovej organizácie Plamienok.

„Je ťažké rozhodnúť sa, ale mama a otec cítia, kedy je ten potrebný čas. V našom prípade to bol boj medzi vierou v zázrak a vyrovnávaním sa s postupným odchodom dieťaťa," napísala s odstupom niekoľkých mesiacov Laurina mama. Všetko sa podľa nej udialo veľmi rýchlo. „Čas s Plamienkom v našom prípade bol pomerne krátky. Zo začiatku sa nám zdalo všetko veľmi rýchle. Prvý telefonát, následná návšteva, hneď sme mali všetok  materiál, pomôcky, noví ľudia a dokonca videohovor v čase mimoriadnej situácie koronakrízy. Pomohli ste nám aj v starostlivosti o nášho 13-ročného syna Richarda. Vaša sympatická psychologička si ho získala od prvého momentu," tvrdí Laurina mama.

Zdravotná starostlivosť o Lauru nebola jednoduchá, mala množstvo ťažkostí súvisiacich s vážnou diagnózou. No vďaka častým návštevám odborníkov Plamienka a dobrému zdravotníckemu vybaveniu, ktoré mali Laurini rodičia k dispozícii, rodina situáciu zvládla. „Pomohli ste nám so všetkým, čo sme potrebovali. Vedeli ste veci a situácie predvídať, taktne ste mlčali, keď ste cítili, že je to tak dobré. Vždy ma "dostal" váš pokoj a rozvaha, keď som opakovane telefonovala a prosila o pomoc, najmä v noci," napísali Laurini rodičia odborníkom z Plamienka. 

Laurina rodina mohla byť spolu 29 dní. Stihli si vytvoriť spomienky na spoločné chvíle, ktoré si zapamätajú navždy. Laura napokon odišla v pokoji, doma, medzi svojimi blízkymi.

Pomáhame rodinám ťažko, nevyliečiteľne chorých detí, aby mohli tráviť svoj čas v teple domova.

Pomôžte aj Vy rodičom ťažko a nevyliečiteľne chorých detí zvládnuť najťažšiu rolu v ich živote. Staňte sa darcom neziskovej organizácie Plamienok. Ďakujeme.

Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 16.10.2020
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky