Mama Lukáška s onkologickou diagnózou: “Nemali sme prečo váhať, Plamienok pomohol nám všetkým.“

Mama Lukáška s onkologickou diagnózou: “Nemali sme prečo váhať, Plamienok pomohol nám všetkým.“ Mama Lukáška s onkologickou diagnózou: “Nemali sme prečo váhať, Plamienok pomohol nám všetkým.“
Z jednej návštevy Plamienka u Lukáška a jeho rodiny máme nežnú fotku. Lukáško na nej bozkáva svoju mamu. Hoci kvôli strate reči sa nemôže dobre vyjadrovať, jeho mama Andrea mu rozumie. „Ešte keď bol Lukáško zdravý, často sme si ukazovali na srdce alebo si vytvorili prstami srdiečko - že sa ľúbime. Dnes sa dorozumievame znakmi: áno je napríklad palec hore, dva prsty hore sú nie. Niekedy je to náročné, ale vždy sa pochopíme."

Lekári Lukáškovi hľadali diagnózu dlhých 5 mesiacov. „V podstate sa mu spočiatku iba triasla ruka. Pátrali po príčine, zistili to až v januári 2020," konštatuje Lukáškova mama. Kvôli vážnemu onkologickému ochoreniu mozgu Lukáškovi nasadili ožarovanie a chemoterapiu. Operácia nebola možná, v nemocnici však strávil štyri mesiace. „Pri ožarovaní ho museli zakaždým uspať, preto sme tam počas neho museli byť. Po skončení tejto terapie nám lekárka z onkológie povedala o Plamienku. V prvom momente som to vnímala asi ako väčšina rodičov - že ide o paliatívnu starostlivosť, je to teda konečná a keď sa tam dostanete, niet vám pomoci," opisuje Andrea otvorene svoje vtedajšie pocity. „Stretli sme sa však s doktorkou Jasenkovou, ktorá nám podrobne vysvetlila, ako ich činnosť u nás bude vyzerať. Nemali sme už prečo váhať. Dnes je to už rok, čo vďaka Plamienku môžeme byť spolu doma. Už vieme, že starostlivosť Plamienka je prínos pre dieťa i celú rodinu."

Teší sa z prítomnosti ľudí

Lukáškov stav je v súčasnosti stabilizovaný a lekári a sestry z Plamienka ho teda navštevujú raz za dva týždne. „Pri prvej návšteve nás zásobili potrebnými prístrojmi a liekmi. Požičali nám aj špeciálny kočík. Opakovane sme využili kyslíkový prístroj a často používame aj prístroj na podporu vykašliavania, ktorý ja volám „vytriasačka," usmieva sa Lukáškova mama. „Luki nevie kašľať a veľmi mu pomáha. Ak by sme neboli v starostlivosti Plamienka, boli by sme v nemocnici možno aj každý mesiac kvôli infekciám, ktoré by tam bolo treba preliečiť," konštatuje Andrea.

Momentálne Lukáško ešte berie udržiavaciu tabletkovú chemoterapiu, čaká sa na kontrolné MRI vyšetrenie. „S Lukim sa snažíme cvičiť doma, chodíme na rehabilitačné pobyty, boli sme v Dunajskej Lužnej i v Piešťanoch, kam sa v máji chystáme opäť. Luki veľmi potrebuje rehabilitácie, lebo mu tuhnú svaly. Prihlásila som ho aj do denného stacionára, onedlho by tam mal nastúpiť na dva dni v týždni na štyri hodiny. Chceme ho dať do detského kolektívu, Lukáškovi veľmi chýbajú deti, vždy bol spoločenský. Keď k nám príde aj poštár, výska od radosti. Aj v Piešťanoch sa stretával s fyzioterapeutmi, s deťmi. Hoci s nimi nemohol hovoriť, aspoň sa zdravili a kývali si. Keď sme sa vrátili domov, bolo to vidieť. Bol komunikatívnejší a spokojnejší. Všimli si to aj lekári z Plamienka," rozpráva Andrea.

Lukáškovi rodičia chodia s ním na krátke výlety kočíkom a autom. „Rozmýšľame, že si vybavíme cyklovozík, aby sme v lete mohli vyraziť aj na bicykle. Lukáško sa veľmi teší, aj keď s ním ideme hoci aj na prechádzku tu po lese, hoci nevie vždy dať radosť najavo. Sú to  len také okamihy, keď sa usmeje, alebo nás objíme a pobozká. To sú chvíle, z ktorých berieme silu. Nepozeráme do ďaleka, žijeme tu a teraz. Aj vďaka Plamienku."

Rodičom, ktorí majú dieťatko s vážnym ochorením, radi ponúkneme bezplatnú konzultáciu s lekárom Plamienka

Plamienok bezplatne pomáha deťom s vážnou, nevyliečiteľnou diagnózou priamo doma. Aby sa mali doma čo najlepšie a čo najdlhšie.

Podporte nás prosím Vašimi 2% z dane. Ďakujeme.
  
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 20.4.2021