Keď sa nám po strate blízkeho vracajú otázky, na ktoré nemáme odpoveď

Keď sa nám po strate blízkeho vracajú otázky, na ktoré nemáme odpoveď Keď sa nám po strate blízkeho vracajú otázky, na ktoré nemáme odpoveď

Po strate blízkeho si často opakovane kladieme otázky, na ktoré neexistuje odpoveď. Prečo sa to stalo? Prečo som radšej nezomrel ja? Prečo som si včas nevšimol/a, že sa niečo deje? Prečo sme ho nestihli navštíviť? Prečo som nebola doma? Prečo sme sa neporozprávali?... 

Otázky opakovane prichádzajú a prinášajú nám bolesť, smútok, vyčerpanie. Obťažujú nás.  
Tušíme, že ak by sme sa nimi prestali zaoberať, uľavilo by sa nám. Sú ale „silnejšie“ ako my. 
 
ČO ZMENIŤ, ABY SA NÁM UĽAVILO? 

Hľadajme v našom vnútri túžbu po úľave 
Chceme naozaj, aby nám bolo lepšie? Prajeme si, aby sa nám otázky nevracali? Ak v smútku netúžime po živote, zriedka sa nám uľaví. Preto na začiatku je vždy naše rozhodnutie – „Chcem sa mať lepšie.“ Toto rozhodnutie musíme urobiť sami. Ak cítime, že naň nemáme silu, hľadajme (odbornú) pomoc. Blízkosť, láskavosť iných dokáže prebudiť túžbu po živote, ktorú sme dostali do vienka ako deti. Čo by si priali tí, ktorých sme stratili? 

Povedzme o otázkach iným 
Neponúknu nám uspokojivé odpovede. To ani nie je cieľ.  Veľa sa však môže zmeniť, keď ich vyslovíme nahlas pred sebou, aj pred láskavým poslucháčom. Sme hodní toho, aby nás počúval. Nabudúce možno budeme my počúvať jeho. Láskavá blízkosť pomáha, aby maličký kúsok ťažoby z nás odišiel. Kde nájsť človeka, ktorý nás vypočuje? Možno v rodine, medzi priateľmi, alebo na ulici, v obchode či práci.  

Buďme trpezliví 
Úľava prichádza po maličkých krôčikoch. Už sa zdá, že nám je lepšie, keď nás prekvapí bolestnejšie obdobie. Po čase sa nám znovu viac uľaví.  
 
ŽIVOT JE PLNÝ PARADOXOV. MÔŽEME DLHÚ DOBU HĽADAŤ VYSVETLENIA NA OTÁZKY, KTORÉ NEMAJÚ ODPOVEDE. A POTOM MOŽNO NÁJDEME VIAC POKOJA V TOM, ŽE ODPOVEDE NENÁJDEME.  


Plamienok ponúka rodičom detí, ktoré stratili blízkeho,bezplatné konzultácie s psychológom ako aj individuálne a skupinové terapie pre deti aj dospelých. Môžu sa na nás obrátiť kedykoľvek, krátko po úmrtí, ale aj neskôr. Počas konzultácie spolu hľadáme ako dieťaťu pomôcť doma aj v škole. Rozprávame sa spolu aj o tom, čo si všímať, aby sme včas zachytili, že dieťa potrebuje odbornú pomoc psychológa. 
MUDr. Mária  Jasenková
MUDr. Mária Jasenková 10.1.2024
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky