Dobrovoľníčka Betka: Ako som pomáhala deťom v terapeutickom tábore

Dobrovoľníčka Betka: Ako som pomáhala deťom v terapeutickom tábore Dobrovoľníčka Betka: Ako som pomáhala deťom v terapeutickom tábore

Terapeutický tábor pre deti po strate blízkeho mal tento rok názov Čarovný les. Konal sa v príjemnej dedinke v strede Slovenska zvanej Ľubietová, ktorá je obklopená naozaj zázračným lesom, ktorý nás obklopil zo všetkých strán. Zázračný les si pri našich aktivitách vypočul to, čo deti ťažilo, ale dal im aj priestor zažiť nové, radostné chvíle. V prvé dni sme sa zoznamovali s prostredím, medzi  sebou, ale aj so sebou samými. Ujasňovali sme si svoje emócie, a to hlavne prostredníctvom hier, pohybu, ale aj slov. Priestor sme venovali aj samotnej strate.  
 
Deti sa pod vedením terapeutov a dobrovoľníkov počas terapeutických workshopov ponorili aj do emócii súvisiacich so smutnými udalosťami ich života. Následne mohli svoje pocity vyjadriť a zanechať odkaz svojim blízkym, ktorí už nie sú medzi nami. Čas sme však venovali aj oslave života a priateľstiev, ktoré v tábore vznikli. Sprevádzala nás živá hudba, ktorá bola súčasťou večerného programu. Odľahčila atmosféru a pomohla sa nám tešiť zo života ešte o trochu viac.  
 
Bolo pre mňa ohromujúce pozorovať s akou silou a odvahou, aj napriek svojim neľahkým osudom, boli deti a tínedžeri v tábore schopní svoje pocity odovzdať nie len nám vedúcim, ale aj sebe navzájom. S akým odhodlaním boli ochotní ísť ďalej.  
Emócie a nálady sa počas týždňa menili, boli slzy smútku aj dojatia, obavy, záchvaty smiechu a radosti, ale pred koncom aj smútok, že sa všetci musíme z nášho tábora V zázračnom lese vrátiť do reality. Všetko má však svoj koniec a aj vďaka koncom sme pripravení čeliť novým udalostiam a novým začiatkom v našom živote.  
 
Som veľmi rada, že som ako dobrovoľníčka mohla sprevádzať deti a dospievajúcich týmto týždňom. Nebol ľahký, pomohli sme však tým, ktorí to potrebovali. Ich reakcie, ktoré si odnášam sú pre mňa niečím, čo je nenahraditeľné. Celý týždeň bol pre mňa aj napriek náročným chvíľam obrovskou skúsenosťou pre môj ďalší osobný aj pracovný život. Ďakujem zo srdca Plamienku za to, akú hodnotnú prácu robia. Ďakujem, že som mohla byť prostredníctvom dobrovoľníctva ich súčasťou a že som mohla pomáhať v terapeutickom tábore uprostred lesa, ktorý bol naozaj zázračný. :-) 


Ak by ste sa aj vy chceli stať dobrovoľníkom v Plamienku, na polročný vzdelávací kurz sa môžete prihlásiť cez online formulár.
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 10.8.2023
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky