Čo si z prednášok v Plamienku odnášam do života?

Čo si z prednášok v Plamienku odnášam do života? Čo si z prednášok v Plamienku odnášam do života?

Z prednášok, ktoré sme počas semestra spoločne absolvovali si odnášam oveľa viac, než som pred našim prvým stretnutím predpokladala. Najviac som sa však naučila o sebe, spoznala som svoje stránky, ktoré som predtým prehliadala. Je to skúsenosť, za ktorú som veľmi vďačná. Zo začiatku nebolo jednoduché deliť sa o svoje postrehy na témy, ktoré sa dotkli môjho vnútra s ostatnými účastníkmi prednášok. Vďaka kurzu som nadobudla istú dávku sebadôvery a naučila som sa viac deliť o svoje pocity ako s inými, tak paradoxne aj sama so sebou. Kurz mi ponúkol veľkú dávku sebareflexie v rôznych aspektoch života. Moje prihlásenie na kurz bolo o veľkej náhode, bolo to vykročenie z mojej komfortnej zóny. Niečo vo vnútri mi však hovorilo, že sa mám prihlásiť. Na konci kurzu viem, že to bolo správne rozhodnutie a verím, že nájdem uplatnenie poznatkov aj v oblasti psychologickej praxe, keďže sa moje štúdium psychológie blíži ku koncu. Nejde iba o teoretické informácie, ktoré sme počas kurzu v Plamienku mali možnosť nadobudnúť, ide predovšetkým o veľkú dávku sebareflexie.

Kurz mi dal guráž zvládať výzvy, ktorým čelím a ktorým ešte čeliť budem. Odnášam si tiež zamyslenie nad tým, ako prežívať život plnohodnotne. Som veľmi vďačná za ľudí, ktorí spoločne so mnou kurz absolvovali. Všetkých nás spájala zvedavosť a chuť dozvedať sa o paliatívnej starostlivosti viac, čo bolo cítiť pri plodných diskusiách. To, čo si každý jeden z nás odnesie v konečnom dôsledku záleží najmä od nás, našej motivácie a ochote spoznávať seba samého. Je mi ľúto, že vzhľadom ku situácií sme sa nemohli stretnúť spoločne na jednom mieste. Verím však, že niekedy túto príležitosť mať budeme. Ďakujem pani doktorka Jasenková, Monika a lektor Ivan. Myslím, že mnohým nám ste vy všetci do života dali oveľa viac, než si myslíte.

Romi V.

Ak ste študent alebo sa chcete dozvedieť viac o tom, ako pomôcť nevyliečiteľne chorým deťom a ich rodinám doma a tiež to, čo sa z kníh naučiť nedá, na prednášky sa môžete prihlásiť tu:  https://www.plamienok.sk/vzdelavanie/detska-domaca-paliativna-starostlivost-v-praxi-prednasky-pre-studentov-aj-verejnost-sk-rok-2022-2023
MUDr. Mária  Jasenková
MUDr. Mária Jasenková 12.9.2022