Choré dieťa je dar, o Romanku sme sa mohli postarať aj vďaka Plamienku.

Choré dieťa je dar, o Romanku sme sa mohli postarať aj vďaka Plamienku. Choré dieťa je dar, o Romanku sme sa mohli postarať aj vďaka Plamienku.

Ľudia, ktorí podporujú Plamienok, Romankinu tváričku poznali z fotiek na facebookovej stránke. Maličké dievčatko s nadšeným výrazom v očkách a s mašličkou v tmavých vláskoch. Jej vážny stav prezrádzala iba hadička v nose. Rodičia Romanku prijali, hoci lekári predpokladali, že sa narodí s genetickým syndrómom, ktorý sa nezlučuje s dlhodobejším životom. Romanka napokon žila 14 mesiacov. Jej mama dnes tvrdí, že to boli najšťastnejšie mesiace v ich spoločnom živote s manželom a staršou dcérou. Na rozhodnutí dovoliť Romanke narodiť sa napriek fatálnej diagnóze, by ani dnes nič nemenila. "Každé dieťa je dar, aj to choré. Romanka bola statočná bojovníčka a nás za svoj krátky život naučila veľa vecí. Tešiť sa z maličkostí, užívať si jeden druhého, vážiť si spoločné chvíle. A pokore voči životu," vraví Romankina mama. V ich útulnom dome sú ešte v skrini Romankine veci a na nástenke jej fotografie. Všade cítiť jej prítomnosť. Na poličke v obývačke je vystavený krásny sklený anjel. "Kúpila som ho na predvianočnej besiedke v škôlke staršej dcérky v deň, keď Romanka zomrela. Vypýtala som si slovo a poprosila ostatných rodičov, aby sa za Romanku modlili, pretože má choré srdiečko. Romankin stav sa v tom čase už veľmi zhoršoval, veľmi zle spávala, takmer ustavične sme bdeli. Bola som vyčerpaná, ale v tej chvíli som cítila zvláštny pokoj. V tú noc Romanka dodýchala. Jednoducho zaspala v posteli vedľa nás. Deň po jej odchode sme ešte zdobili stromček, aby deti mali Vianoce, hoci to bolo ťažké" rozpráva Veronika. Pod slovom "deti" myslí staršiu dcérku a svojho dospelého hendikepovaného brata, ktorý sa k nim prisťahoval po smrti ich mamy.

"Romanka sa narodila do turbulentného obdobia. Moja mama zomierala na rakovinu, brat po jej odchode do nemocnice nemohol zostať v rodičovskom dome sám, manžel počas Romankinho ochorenia prišiel o prácu. Všetko sa u nás menilo doslova z hodiny na hodinu.
Napriek tomu sme starostlivosť o ňu zvládli doma. Aj vďaka Plamienku." Veronika pred Romankiným narodením netušila, že Plamienok, ktorý sa stará o ťažko a nevyliečiteľne choré deti, vôbec existuje." V nemocnici nám však o tejto možnosti povedali, stretli sme sa a okamžite sme súhlasili," tvrdí. Oceňuje nielen zdravotnú paliatívnu starostlivosť, ktorú lekári a zdravotné sestry Plamienka Romanke počas jej života poskytovali, ale aj psychickú podporu, ktorú od nich rodina dostávala. "Mali sme radosť z každej ich návštevy. Mohli sme sa porozprávať, spoločne sme sa tešili, ak sa Romanka mala lepšie. To, čo sme prežili za posledný rok, nás ešte viac spojilo. A Plamienok sa stal súčasťou našej rodiny. "

Plamienok bezplatne vyplnil od roku 2002 prianie viac ako 300 nevyliečiteľne chorým deťom byť a žiť doma. Darujte týmto deťom aj Vy viac života a menej bolesti a možnosť tráviť vzácny čas, ktorý im zostáva, s ich najbližšími. Darujte neziskovej organizácii Plamienok 2 percentá z vašich daní.


Ďakujeme.





© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky