Bojím sa Vianoc, už nebudeme všetci ... 7 tipov, ako sa pripraviť

Bojím sa Vianoc, už nebudeme všetci ... 7 tipov, ako sa pripraviť Bojím sa Vianoc, už nebudeme všetci ... 7 tipov, ako sa pripraviť

Vianoce pre ľudí, ktorí stratili blízkeho, bývajú zvyčajne viac bolestné ako radostné. Vianoce už nikdy nebudú ako boli..., pridáva sa k nim smútok z nenaplnenej túžby byť znovu spolu. A pritom vieme, že sa tak nikdy nestane. 
Naši blízki by si určite priali, aby sme hľadali cestu k novým Vianociam. Vianociam, ktoré budú iné, nové, keď sa k smútku postupne môže pridať aj trošku radosti a pritom nikdy nezabudneme.  Vydajme sa na túto cestu a hľadajme ako by mohli vyzerať naše nové Vianoce. Aby sme si tých, ktorí chýbajú, pripomenuli, ale zároveň aby sme ich spolu s nimi oslávili.

Ponúkame Vám niekoľko nápadov na vytvorenie nových sviatočných tradícií po strate blízkej osoby, ktoré môžu odrážať to, kto bol váš milovaný a ako chcete, aby jeho odkaz pokračoval. 

Sviatočné jedlo, dezert, nápoje
Vyberte si (staro)nové obľúbené jedlo, dezert alebo nápoje a rozhodnite sa, že budú podávať počas Vašich sviatkov rok čo rok.  Ak je čas sviatočnej večere príliš preplnený a hektický, začnite s tradíciou mať obľúbené raňajky s Vašimi blízkymi.

Sviečka
 
Ako rodina zapáľte sviečku na začiatku sviatočného obdobia a nechajte ju horieť. Počas štedrovečernej večere podajte každému nezapálenú sviečku. Prvá osoba zapáli svoju a môže zdieľať s ostatnými spomienku na blízkeho, ktorého ste stratili, a potom zapáli sviečku ďalšej osoby, atď.

Venujte sa charite
Každý rok si vyberte organizáciu alebo nadáciu a venujte jej dar v mene svojej milovanej osoby. Každý v rodine môže dať návrh a potom si vyberte ako rodina. Ak nechcete darovať peniaze, skúste darovať hmotné veci, prípadne zážitky pre slabých a núdznych. 

Navštívte miesto, kde sa cítite blízko k svojej milovanej osobe
Začnite tradíciu týchto návštev v obdobiach, ktoré sú pre Vás dôležité. Na Vianoce, počas dovolenky, na narodeniny a pod. Miesto a čas je už len na Vás.

Okamih ticha
Vytvorte počas sviatkov priestor, kde si každý môže spomenúť na tých, ktorých stratil a spoločne im venujte chvíľku ticha.

Pridajte ďalší tanier na stôl
Na jedálenský stôl vždy pridajte ďalší tanier, ktorý symbolizuje prítomnosť vášho milovaného vo srdciach a mysliach každého v rodine.

Vyjadrite svoju ľútosť
Okrem pozitívnych spomienok a tradícií, ktoré chcete udržiavať pri spomienke na svojich blízkych, môžete vyjadriť aj svoj ľútosť, vinu, hnev alebo negatívne pocity. Zapisujte ich na papier. Papier so zapísanými pocitmi hoďte do ohňa, aby ich spálenie symbolizovalo nový začiatok. 

Zdroj.
Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 21.12.2023