Ako s deťmi doma zažiť dobrodružstvo a prekonať únavu

Ako s deťmi doma zažiť dobrodružstvo a prekonať únavu Ako s deťmi doma zažiť dobrodružstvo a prekonať únavu
Nie je pravda, že počas pandémie koronavírusu sme všetci na jednej lodi.  Možno sme všetci v tej istej búrke, ale každý z nás má svoju loď a každá rodina má svoj príbeh.  Niektoré deti môžu chodiť do školy, iné nechodia. Niektorí rodičia pracujú z domu a zároveň varia a pomáhajú s učením, iní ráno odchádzajú do zamestnania. Niektorí žijú v trojizbovom byte na jedenástom poschodí a iní v dome so záhradou. Niekde ľudia  prišli o zamestnanie a príjem, inde majú viac práce než predtým.

Aj preto recepty „ako zvládnuť pandémiu doma s deťmi“ nefungujú. Žiadny univerzálny recept pre všetky rodiny totiž neexistuje. Každý z nás má iné problémy i radosti  a každý zvláda  súčasnú situáciu inak. Všetci sa však z času načas pýtame: „Kde máme vziať energiu, aby sme vládali ísť ďalej?  Ako aspoň na chvíľu zmeniť každodennú  rutinu? Ako si oddýchnuť a zároveň tráviť čas so svojim deťmi? Môžeme vôbec spoločne zažiť dobrodružstvo, hoci sme doma?“

V Plamienku veríme v kreativitu. V hľadanie nového vo všednosti a rutine. A to najmä vtedy, keď sme unavení, otrávení a nič sa nám nechce. Ak vás teraz oblial studený pot a predstavujete si, ako po  desiatich pracovných zadaniach, varení obeda a projekte zo slovenčiny ešte zháňate po zásuvkách farebné papiere, drievka a špagáty a hľadáte návod na výrobu šarkana, skúste nájsť ešte kúsok energie a zažiť  s deťmi čosi nové. Možno sa budú všade váľať  kúsky  papiera. Možno deti pri spoločnom pečení koláča zašpinia celú kuchyňu. Možno pri púšťaní šarkana padnú do blata.  Skúste s deťmi zažiť a užiť si spolu čosi nové.

Možno spoločne pri pečení prvý krát nebudete dbať na čistotu a poriadok. Možno vymyslíte a vychutnáte si taký krém na koláč, aký ste nikdy nejedli. Ale možno tiež zistíte, že vaše dieťa vie už rovno strihať. A možno sa váš šarkan bude vznášať na nebi ako víla a pohľad na neho deti aj vás nadchne. Možno si zrazu uvedomíte, že sa spolu uvoľnene smejete. A to bude niečo, čo vás posilní a povzbudí. Niečo, z čo môžete čerpať silu a energiu do ďalších dní. Ak sme kreatívni, dovoľujeme, aby sa nám diali nečakané veci. Najmä ak si zvolíme činnosť, akú bežne nerobievame alebo k nej vo vnútri pristupujeme novým spôsobom. Je to cesta, na ktorej sa spoznávame navzájom, prehlbujeme vzťahy a vytvárame si spoločné spomienky. Cítime, že žijeme. Tvorba je naozaj dobrodružstvo, ktoré sa môže udiať aj doma. 

Plamienok v čase epidémie COVID-19  pripravil pre všetky deti Slovenska bezplatný kreatívny online projekt „Tvorím a hľadám si kamaráta“. Z bežných vecí, ktoré nájdeme doma, budeme spolu s deťmi tvoriť čosi nové. Zažijeme dobrodružstvo a spoznáme nových kamarátov. Prihlásiť svoje deti od 6-12 rokov môžete online tu.  

 

Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 21.11.2020
© 2024 PLAMIENOK n.o. Všeobecné obchodné podmienky