3 REAKCIE TÍNEDŽEROV PO STRATE BLÍZKEHO A PONUKA LETNÉHO TERAPEUTICKÉHO TÁBORA V PLAMIENKU

3 REAKCIE TÍNEDŽEROV PO STRATE BLÍZKEHO A PONUKA LETNÉHO TERAPEUTICKÉHO TÁBORA V PLAMIENKU 3 REAKCIE TÍNEDŽEROV PO STRATE BLÍZKEHO A PONUKA LETNÉHO TERAPEUTICKÉHO TÁBORA V PLAMIENKU

Puberta môže byť búrlivé obdobie a ak tínedžer stratí blízkeho, môže to byť ešte náročnejšie. Títo mladí ľudia totiž dospievajú s pocitom straty a smútku, a sami to zvládajú len ťažko. Hoci v tomto období života sú pre nich najdôležitejší rovesníci a ich názor, často ani oni nevedia, ako im pomôcť. Aj preto potrebujú pomoc nás dospelých. Ako tínedžeri po strate blízkeho zvyknú reagovať a čo môžu zažiť v letnom terapeutickom tábore Plamienka?

1. NEZVLÁDAJÚ SILNÉ EMÓCIE
- Smútok uzatvárajú v sebe a snažia sa vystupovať a tváriť sa, že sa nič nestalo. Bežné fungovanie ich stojí veľa energie. Chcú byť sami, uzatvárajú sa v izbe, často s mobilom či notebookom. Komunikujú len stručne, sú podráždení, zle spia. Často vtedy nie sú ochotní chodiť do školy, nevidia v tom zmysel. Môžu si zhoršiť prospech a apatia môže prerásť až do depresívneho syndrómu.
- Silné emócie ventilujú vystavovaním sa rizikovému správaniu – fajčenie, sex, úteky z domu, bitky

Čo vtedy môže pomôcť?
- Tínedžerom po strate blízkeho pomôže tolerancia a prijatie dospelých a vrstovníkov. Potrebujú cítiť, že majú slobodu sa prejaviť alebo neprejaviť tak ako chcú. Tlak dospelých, aby o tom, čo prežívajú rozprávali, často vnímajú ako ohrozenie. V skupina vrstovníkov, ktorí zažili stratu blízkeho, a ktorú vedie skúsený terapeut, sa zvyšuje šanca, že sa cítia bezpečne a neohrozene. Vytvára sa priestor, aby sa dokázali svojim emóciám otvoriť a naučili sa ich zvládať.

2. MÔŽU SA HNEVAŤ NA OSUD, SVET ČI BOHA
- Majú pocit hnevu a krivdy, za svoju stratu vinia nespravodlivý osud, svet, či Boha.

Čo vtedy môže pomôcť?
- Pomôcť môže rozhovor na tému spravodlivosti, osudovosti, kontroly v živote a potrebe otvoriť sa pomoci. Viesť takýto rozhovor môže byť pre blízke okolie náročné.

3. MÔŽU PREBRAŤ ROLU DOSPELÉHO
- Tínedžeri, ktorí stratili blízkeho, môžu rýchlo prebrať rolu dospelého. Môžu sa napríklad snažiť nahrádzať súrodencom rodiča, angažujú sa v domácnosti, či v platení účtov, snažia sa „byť silní“. Často smútok v sebe uzavrú. Dočasne im táto rola pomáha zvládať život, ale z dlhodobej perspektívy sa smútok vráti neskôr. Niekedy ich potom náhle „prekvapí“ ako náhla epizóda hlbokého smútku, ktorá zdanlivo nemusí so stratou súvisieť.

Čo vtedy môže pomôcť?
- Pomôže, ak sa tínedžer cíti v rodine užitočný, ale zároveň dokáže okolie pomôcť, aby nemusel/a prevziať priveľa zodpovednosti.

LETNÝ TERAPEUTICKÝ TÁBOR
- Po strate blízkej osoby bude smútok navždy súčasťou života. Zážitok letného terapeutického tábora v skupine iných tínedžerov, ktorí stratili blízkeho, prináša do života obohatenie, ku ktorému sa môžu opakovane vracať. Mladému človeku táto skúsenosť môže pomôcť inšpirovať sa a objaviť vnútornú silu, aby smútok nebol pre neho zničujúci.

Čo môžu tínedžeri zažiť v letnom terapeutickom tábore?
- Nie som sám a konečne mi niekto rozumie
- Znovu sa dokážem cítiť ako súčasť partie
- Konečne som sa zabavil/a a oddýchol/a som si
- Viem pomôcť aj ja, nielen ja potrebujem pomoc
- Načerpal/a som novú energiu

Aj tento rok organizujeme v Plamienku bezplatný letný terapeutický tábor pre deti a tínedžerov po strate blízkej osoby. Program pre dospievajúcich a deti sa počas tábora líši, majú svoje oddelené skupiny.
Podrobnejšie informácie a prihlášku môžete nájsť TU.


Mgr. Marcela  Fuknová
Mgr. Marcela Fuknová 3.5.2024